Met een handtas de beursvloer op

Ze bellen en e-mailen met de door bitch van het Orakel van Omaha, bezoeken pre- en afterparty’s van de aandeelhoudersvergadering van zijn vehikel Berkshire Hathaway en zwaaien ten slotte, temidden van de 35.000 andere bewonderaars, wanhopig met een foto van The Wild Warren, de Hollandse tulp die ze naar hun idool hebben vernoemd.

Niets laten Audrey Zonneveld en Marlies Ruijter onbeproefd om Warren Buffett te spreken te krijgen. Tevergeefs – een paar seconden oogcontact is het enige dat zij bereiken.

De mislukte toenadering tot Buffett vormt de vermakelijke climax van Van beurs tot handtas, het jongensboek van de twee vrouwen over hun odyssee door beleggingsland. Het is de tweede cadeautip voor beurssinterklazen, na Beleggen voor dummies van vorige week.

Zonneveld en Ruijter, in het dagelijks leven freelancejournalisten, storten zich in een opwelling in december 2010 op het beurscasino. Ze maken alle denkbare beginnersfouten. Ze verwarren langetermijntrends – de opmars van hightech, de groeiende schaarste aan grondstoffen – met kortetermijnkoersgewin.

Ze verdelen hun bescheiden startkapitaal van 10.000 euro over enkele lukraak gekozen aandelen: Cisco, TomTom, buizenmaker Wavin, de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras en industrieel toeleverancier van exotische metalen AMG. Apple laten ze links liggen, omdat ze het te duur vinden, op 260 dollar per aandeel (huidige koers: 400 dollar).

Eerst volgen ze de koersen zowat elk half uur. Zodra de gedroomde winsten omslaan in verliezen, boycotten ze hun beeldschermen.

Of ze inmiddels wel winst maken, blijft onduidelijk – de Handtas-lezer zoekt vergeefs naar cijfers en rekenvoorbeelden. Wel krijgt hij tekst en uitleg over alle soorten beleggingen, die de twee vrouwen al blunderend leerden doorgronden.

In het montere idioom van bladencolumns over katten en seks delen de twee auteurs hun harde lessen. „Weinig investeren, maar wel een hoge winst opstrijken”, zo omschrijven zij het idee achter opties. „Goed, bent u er nog? Zo klinkt het best aantrekkelijk, of niet?” Waarna zij helder uiteenzetten waarom een beginner beter uit de opties kan wegblijven.

Ondanks hun aanvangsverliezen blijft het duo stug zelfkazend beleggen, zonder adviseurs en vermogensbeheerders. Zelf vallen en opstaan is beter – dat is de voornaam-ste les van Handtas. Een belangrijke les, nu de overheid neemt in plaats van (fiscaal) geeft en onze huizen en pensioenopbouw in waarde dalen. Sparen volstaat niet langer.

Nederlanders zullen zich via de beurs moeten wapenen tegen ‘financiële onderdrukking’, de lage rentes, massale geldinjecties en belastingverhogingen, waarmee centrale banken en regeringen onze buffers uithollen. De grote verdienste van Zonneveld en Ruijter is dat zij die noodzaak presenteren als een spannend avontuur.

Van beurs tot handtas. Audrey Zonneveld en Marlies Ruijter. Einstein Books. 254 pagina’s. € 16,90.