Maffe Jess doet sexy met een plant

None

Er bestaat geen goede Nederlandse vertaling voor het Amerikaanse woord ‘kooky’. Het is iets als maf, gestoord, maar dan vriendelijker. Excentriek-leuk-gek komt in de buurt. Jammer, want kooky is precies wat Jess, de New Girl uit de titel van de serie, is. Een beetje vreemd, maar wel lekker.

Lerares Jess (Zooey Deschanel) is bedrogen door haar vriend, die ze betrapt met een ander – juist op het moment dat ze een verrassingsstriptease voor hem wil opvoeren en daarbij onhandig een bloembak voor haar borsten houdt. „Ik doe hier sexy dingen met een plant.”

Ze huilt uit bij haar drie nieuwe mannelijke huisgenoten, die haar al in aflevering 1 haar mafheid vergeven en haar dikste vrienden worden. Niet zo geloofwaardig, maar het helpt dat Jess niet alleen stuntelig is, maar ook knap én in het bezit van vriendinnen die model zijn.

Winston is een fanatieke ex-basketballer die net in de VS is teruggekeerd na een carrière in Letland. Nick is een gesjeesde rechtenstudent met liefdesverdriet. En Schmidt, die Jess qua kookiness naar de kroon steekt, is een kantoorklerk vol zelfoverschatting en met geheel eigen taalgebruik: ketchup wordt ketch, een oven een ov’. Als hij te ver gaat met zijn stoere praatjes, moet hij van zijn huisgenoten een dollar in de Sukkelpot stoppen.

De sitcom, eerder uitgezonden door RTL5, is schatplichtig aan Friends als het gaat om eeuwige misverstanden tussen man en vrouw. Maar New Girl draait meer om fysieke grappen dan om talige één-tweetjes. Dat komt vooral door comédienne Deschanel, die Jess’ sociale onmacht fijn verbeeldt door pijnlijke stiltes op te vullen met een dansje of een verkeerd vallend grapje. Staat ze op het punt naar bed te gaan met haar nieuwe vriend Paul, dan kondigt ze dat omstandig aan door „Geslachtsgemeenschap! Geslachtsgemeenschap!” te juichen. Niet aantrekkelijk, wel vermakelijk. „Ik heb de allerslechtste timing. Ik ben altijd op de verkeerde plek op het verkeerde moment”, zegt ze in de kerstaflevering in een zeldzaam introspectief moment.

Ook Max Greenfield (Schmidt) kan uit de voeten met fysieke grappen. Als Jess’ vriendin Cece op een avond dronken in huis belandt, probeert Schmidt haar in zijn bed te krijgen. Hij draaft haast kwispelend om haar heen. „Are you sheepdogging her?”, wil Winston weten. Ja, dat is hij. En met verve.

    • Janna Laeven