Opinie

Lulkoekjesbakkerij

Youp

Natuurlijk is het een aandoenlijk beeld dat professor Diederik schuimend van het voor schoolkinderen bestemde snoepgoed formuliertjes over de invloed van Sinterklaas op het sociale gedrag van kinderen zat in te vullen en dat hij tijdens dat klusje ook nog eens met volle mond belde met zijn vegetarische collegaatje Roosje Vonk in Nijmegen om academisch te kakelen over het feit dat vleeseters eigenlijk grote hufters zijn. Dit schrijnende beeld zegt iets over deze gewiekste charlatans, maar nog veel meer over ons allemaal. Hier hebben we dus tijd en geld voor. Deze tonnen kostende idiotie werd ook nog eens gepubliceerd in gerespecteerde vakbladen, terwijl iedere doordeweekse puntlasser weet welke invloed Sinterklaas op de tere kinderziel heeft. Waarom heffen we deze onzin niet op en geven we de daardoor bespaarde miljoenen niet gewoon aan de uitgeprocedeerde asielzoekers zodat zij Brammetje Moszko in de arm kunnen nemen? Bram kan het geld goed gebruiken. Wat die Diederik deed en zijn jaknikkebollende collega’s nog steeds doen is toch gewoon het runnen van een totaal overbodige lulkoekjesbakkerij? Duimzuigers zijn het! In Amsterdam, Groningen, Rotterdam en Tilburg. Overal dus. De Erasmus Universiteit schijnt niet eens te bestaan. Totaal verzonnen!

Gisteren belde Leon de Winter mij overigens met de mededeling dat hij vierkant achter Diederik staat. Hij heeft ooit een cappuccino met hem gedronken in een gerenommeerd hotel en was vooral zeer verbaasd over de gezonde zelfspot en de ruime fantasie van de professor. Een parel voor de samenleving. Inmiddels heeft Leon via neurochirurg Tulleken toegang tot het Elektronisch Patiënten Dossier van Diederik gekregen en zijn vriend Evert Santegoeds komt binnenkort met wat details. Evert is op dit moment op bijscholingscursus bij Rebekah Brooks, ex-hoofdredacteur van de voormalige Britse kwaliteitskrant News of the World. Daar leert hij hoe je subtiel met dit soort precaire stuff om moet gaan. Vast een klein tipje van de sluier? Uit het medische dossier blijkt dat Diederik jaren geleden in het Medisch Spectrum Twente behandeld is door de toenmalige topneuroloog Ernst Jansen Steur, die bij de professor wat hersenweefsel heeft laten verwijderen door twee provincieneurologen, die graag gaatjes boorden in de hoofden van kerngezonde patiënten. Het ging om weefsel dat voor te veel fantasieprikkels van de hoogleraar zorgde. Hij werd een gevaar voor zichzelf. Zo constateerde hij ooit officieel dat proefpersonen die het woord kapitalisme hadden gelezen meer M&M’s tot zich namen dan mensen die het woord niet gelezen hadden. Volgens Jansen Steur kwam deze gekte niet alleen door een te hoog ontwikkelde fantasie, maar ook door het feit dat de sociaalpsycholoog chronisch te veel zuurstof tot zich nam. Daarom heeft men uit voorzorg een long bij de professor verwijderd. Een gezonde long wel te verstaan. Omdat die afdeling in het Medisch Centrum van de Amsterdamse VU gesloten was gebeurde dit in een ziekenhuis in Spijkenisse, waar hij ook nog eens goed is nagekeken door een paar zeer kundige cardiologen. Deze behandeling heeft wel bijwerkingen. Je schaamtegevoel kan helemaal verdwijnen. Sterker nog: het kan omslaan. Je kunt getroffen worden door ridicule overmoed. Diederik signeert vanmiddag zijn boek Ontsporing in de Rotterdamse Bijenkorf, morgenmiddag bij Scholten in Groningen, maandag bij De Slegte in Maastricht en dinsdag en woensdag bij alle boekhandels in Tilburg. Er wordt een grote opkomst van andere fantasten verwacht. Wat is er toch met ons landje aan de hand? Of je nou over professor Diederik en al zijn zwaar gestoorde collega’s leest of over de aan medicijnen verslaafde Jansen Steur, de Dr. Mengele van Enschede die bij een bukkende patiënt zomaar een injectienaald voor een lumbaalpunctie in zijn ruggenmerg jaste en die jarenlang gedekt werd door de directie van het Medisch Spectrum Twente, of over het Ruwaard van Puttenziekenhuis in Spijkenisse… we zijn met zijn allen toch totaal van het padje? Het is dat tatoeage-inkt kankerverwekkend schijnt te zijn en ik nog even door wil leven, maar anders zou ik met pretletters op mijn steeds kaler wordende kop heel groot laten tatoeëren: Iedereen is Stapel!