Krijgt Votron een dubbele knal voor zijn kop?

Typische transfers of bonje in de boardroom, gesuikerde bonussen of verbroken beloftes? De nieuwe firma is erbij – elke zaterdag.

Diederik Stapel, Ernst J.S. en Jean-Paul Votron. Wie hoort in dit rijtje niet thuis?

Alle drie waren zij deze week nieuwsmakers en, zoals dat gaat met nieuws: treurnis. Zij stonden elk in hoog aanzien, ze werden op handen gedragen, ze schreven leiderschap met een kapitale L.

En toen ging het mis.

Neuroloog J.S. staat voor de rechter wegens ernstig medisch falen, de andere twee niet. Of: nog niet?

Wetenschapper Stapel werd geroosterd in een onrustbarend rapport naar onderzoeksfraude.

Maar Votron en diens vroegere werkgever Fortis, het financiële conglomeraat dat in 2008 door de Benelux-overheden gered werd en nu Ageas heet, riskeren een double whammy, zoals dat op de financiële markten heet. In rond Nederlands: een dubbele knal voor hun kop.

Votron is nu officieel verdachte in het gerechtelijk onderzoek naar beleggersmisleiding bij Fortis.

Hij riskeert met Ageas ook schadeclaims van gedupeerde beleggers. O ironie. De Fortis-aandeelhouders gingen in het najaar van 2007 klappend en juichend akkoord met de overname van ABN Amro, die hun bedrijf vervolgens de das om deed.

Aan onderzoeks- c.q. bewijsmateriaal is zowel in Nederland als in België geen gebrek. Hier lopen juridische procedures van beleggers, waarvan de zaak van de immer vasthoudende Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wel de beste is.

De strijd om schadevergoeding tegen de banken van internetbedrijf World Online vanwege de geflopte beursgang in 2000 duurde tien jaar. Bij Fortis zijn we nu vier jaar onderweg. Wel raar: bij de redding boterde het niet tussen de overheden die Fortis moesten redden en nu is het kennelijk ondoenlijk dat justitie in België en Nederland samenwerken.

    • Menno Tamminga