Koeweit kiest nieuw parlement, maar oppositie boycot verkiezingen

Koeweiti's vanochtend bij een stembureau in Koeweit-Stad. Foto AFP / Yasser Al-Zayat

In Koeweit worden vandaag voor de vijfde keer in zes jaar parlementsverkiezingen gehouden. De verkiezingen van vandaag volgen op de ontbinding van het parlement door de emir vorige maand. De oppositie boycot de verkiezingen van vandaag vanwege wijzigingen in de kieswet.

Koeweit gaat al zes jaar van de ene naar de andere politieke crisis. De door emir Sabah al-Ahmad al-Sabah voelt zich bedreigd door de moslimfundamentalistische oppositie, die in februari 34 van de 50 zetels haalde bij de parlementsverkiezingen. Het constitutionele hof annuleerde deze verkiezingen echter en herstelde het in december ontbonden parlement, waarin de oppositie een minderheid heeft.

Naar aanleiding van de geannuleerde verkiezingen heeft de regering de kieswet gewijzigd. Volgens de oppositie zijn de districtgrenzen zo gewijzigd dat zij haar meerderheid in het parlement verliest. De afgelopen weken was het door straatdemonstraties onrustig in Koeweit. Eind vorige maand kwam het tot het grootste protest in de geschiedenis van Koeweit, met zo’n 100.000 betogers (op een bevolking van 3 miljoen, van wie de helft buitenlanders).

‘Tegenwoordig zit het hele parlement op Twitter’

Koeweit kent meer politieke vrijheid dan andere Arabische Golfstaten maar toch zit de Koeweitse monarchie al jaren in de problemen, zei politiek commentator Sultan Sooud al-Qassemi uit de Verenigde Arabische Emiraten gisteren in NRC Handelsblad:

“De emir heeft het parlement vijf keer ontbonden en het kabinet acht keer ontslagen. De premier heeft moeten aftreden. Maar vroeger werd het parlement ontbonden en dan eindigde de discussie. Nu zit het hele parlement op Twitter en discussieert iedereen door alsof het parlement niet naar huis is gestuurd. Het is niet meer zo makkelijk de uit-knop in te drukken.”

Al-Qassemi verwacht niet dat de positie van de emir door de onrust echt bedreigd zal worden:

“Niemand heeft opgeroepen tot de val van de emir. De koninklijke familie vormt de bijna onzichtbare verbinding tussen alle elementen van de maatschappij. Tenzij de Koeweiti’s haar denken te kunnen vervangen door een ander model dat werkt, zie ik hen niet in de nabije toekomst het einde van de monarchie eisen. Bedenk dat de Koeweitse monarchie altijd pragmatischer is geweest dan elk ander Golfregime. Ze introduceerde verkiezingen in 1961, ze heeft de meest vrije media. Koeweit gaat nu door de kinderziekten waarvan we in het Golfgebied allemaal zullen leren. Het betaalt de prijs omdat het de pionier is.”

    • Pim van den Dool