Janjaap geloofde nog

Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken eens in de twee weken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen.

Historisch onderzoeker bij het Utrechts Archief Janjaap Luijt (46) luisterde op 28 november 1970 in de kantine van het Rijksherbarium te Leiden hoe Pieter Baas (68), oud-directeur van het Nationaal Herbarium Botanicus, als Sinterklaas voorlas uit diens Grote Boek.

„Mijn ouders studeerden allebei biologie. Kinderen krijgen tijdens je studie was niet ongewoon. En mijn moeder deed onderzoek in het herbarium. Vandaar dat enkele faculteitsleden haar als studente voor het jaarlijkse Sinterklaasfeest vroegen. De professoren alleen hadden niet voldoende kinderen. De dienstdoende Sint was in 1970 een nieuw personeelslid met de naam Pieter Baas. Sinterklaas Pieter Baas: als je het verzint, dan gelooft niemand je. Toch was het zo. Ik wist dat natuurlijk niet. Net zoals ik niet begreep dat hij vooral stichtelijk woorden sprak tegen de ouders. En dat het Grote Sinterklaasboek in werkelijkheid de Flora Malesiana was; een dik boek vol met Maleisische planten. Voor mij was Pieter Baas de echte Sint. Toen ik werd verzocht naar voren te komen deed ik dat met een terughoudendheid die past bij een goede gelovige. Die twee vingers in mijn mond duiden de onzekerheid; dat was mijn duimen. Ik zocht bescherming. Twee jaar later was ik die schroom enigszins kwijt. Nog steeds luisterde ik naar de vriendelijke woorden van Sint Pieter Baas, maar mijn interesse was gericht op de cadeautjes in de grote zak: of de door mij gewenste Lego erbij zat. Dat ik nog steeds vrij streng in de leer van de goedheiligman was, bleek op mijn lagere school, de Protestant Christelijke school Prins Bernard. In de weken voor vijf december kreeg ik flinke ruzie met een klasgenoot. Hij beweerde dat Sinterklaas niet bestond en God wel. Ik was er van overtuigd dat het tegenovergestelde het geval was. Een jaar later waren mijn ouders afgestudeerd en verhuisden wij naar Tunesië voor hun werk. Daar begon de twijfel. Ze probeerden het nog met verhalen over hulp-Sinterklazen, maar tevergeefs. Vanaf dat moment kreeg het ongeloof ook vat op mij.”

U kunt zelf ook een foto insturen. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ gemaakt wordt. Stuur aan: opnieuweenfoto@gmail.com