Israël bouwt extra in bezet gebied

Het Israëlische kabinet heeft besloten drieduizend nieuwe huizen te bouwen in joodse nederzettingen in bezet Palestijns gebied en in geannexeerd Oost-Jeruzalem, de beoogde hoofdstad van de Palestijnse staat. De Palestijnse staat werd donderdagnacht erkend door de Verenigde Naties. Een regeringsfunctionaris zei vrijdag dat de bouwplannen een reactie zijn op de erkenning van Palestina.

Volgens de bron wil Israël ook oude plannen uit de kast halen voor nieuwbouw in het gebied tussen Jeruzalem en de grote nederzetting Ma’ale Adumin. Dat zou het Palestijnse verkeer tussen Oost-Jeruzalem en Palestijnse steden op de bezette Westelijke Jordaanoever belemmeren. Het Israëlische kabinet overweegt nog meer strafmaatregelen te treffen tegen de Palestijnen.

In de Verenigde Staten is het Israëlische besluit slecht gevallen. Een Amerikaanse diplomaat zei tegen The New York Times dat de plannen „vredesonderhandelingen in de weg staan”. Het vredesproces liep in 2010 volledig vast, toen de Palestijnen weigerden om met Israël om de tafel te zitten zolang het blijft bouwen in bezet Palestijns gebied.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu had Washington bij aanvang van zijn premierschap beloofd niet te zullen bouwen in het gebied tussen Jeruzalem en Ma’ale Adumin. Op zijn verzoek stemden de VS donderdag tegen de erkenning van de Palestijnse staat.

Slechts drie grote landen, behalve de VS ook Canada en Tsjechië, stemden samen met Israël tegen de erkenning van Palestina als ‘staat die geen lid is’ van de VN. Volgens een regeringswoordvoerder is Israël „teleurgesteld” dat niet meer Europese landen de kant van Israël hebben gekozen. Europese diplomaten waarschuwden al in het voorjaar dat de voortdurende Israëlische nederzettingbouw de levensvatbaarheid van Palestina bedreigt.

De Palestijnse autoriteiten kondigden deze week aan dat ze hun nieuwe VN-status zullen gebruiken om naar het Internationaal Strafhof te gaan als Israël zijn nederzettingenbeleid voortzet. De prominente Palestijnse Hanan Ashrawi veroordeelde de bouwplannen vrijdag. „Dit is Israëlische agressie tegen de Palestijnse staat. De wereld moet zijn verantwoordelijkheid nemen.”