'Het bedrijfsspeldje draag ik altijd, zelfs op een smoking'

‘Het bedrijfsspeldje draag ik altijd, zelfs op een smoking’

Amsterdam 2-10-2012 Werkpak: Benno Leeser van Gassan Diamonds Foto NRC H'Blad Maurice Boyer

Benno Leeser (1955), directeur Gassan Diamonds

Mode is heel belangrijk in mijn vak. Als directeur van een merk als Gassan heb ik een bepaalde standaard hoog te houden, ik vind dat ik ernst en rust moet uitstralen. Daarom draag ik altijd een das – ik heb er zo’n vijftig – en probeer ik het qua kleur ingetogen te houden: bijna al mijn pakken zijn blauw of grijs.

„Winkelen vind ik leuk, zolang het maar gericht gebeurt. Twee keer per jaar ga ik naar Oger. Dan koop ik twee à drie pakken en ben ik klaar voor het hele seizoen. Ik ben heel merkvast: bij Oger kom ik al sinds hij nog bij The Mod Man werkte op de hoek van de Van Baerlestraat. Mijn vrouw gaat altijd mee naar Oger. Ik luister naar haar adviezen, want zij heeft er veel meer verstand van dan ik.

„Dit pak en het overhemd zijn van Brioni, een merk dat ik vaak draag. Ik draag mijn kleding niet erg netjes, waardoor veel pakken snel kreuken. Maar het bijzondere aan Brioni is dat het altijd mooi blijft zitten. Dit pak is een van mijn favorieten. Omdat het wat gekleder is, draag ik het alleen naar belangrijke afspraken.

„Op mijn revers zit een speldje met de naam van het bedrijf, dat draag ik áltijd. Ik ben ervan overtuigd dat ik beter presteer als ik het speldje op heb. Wanneer ik het een keer vergeten ben, rijd ik er speciaal voor terug naar huis, zo bijgelovig ben ik wel. Ik draag het zelfs op een smoking, ook al mag dat volgens de regels eigenlijk niet.

„Ik denk dat de schoenen van Tod’s zijn, maar ze kunnen ook best van Oger zijn. Mijn horloge is een platina Rolex, die heb ik al heel lang. Mijn horloges wissel ik af, ze moeten qua kleur bij mijn pak passen. Verder draag ik alleen mijn trouwring.

„Of ik een indicatie kan geven van wat ik uitgeef aan kleding? Nee, absoluut niet. Dat vind ik zeer oninteressant.”

    • Nathalie Wouters