en Dijsselbloem verliest gevecht Griekse schuld

Wat Jan Kees de Jager in twee jaar als minister van Financiën heeft weten te voorkomen, is Jeroen Dijsselbloem binnen een maand gelukt: geld voorgoed weggeven aan de Grieken. De Jager zwoer dat Griekenland louter leningen kreeg. Het geld zou niet alleen van Den Haag, via Brussel, naar Athene verzonden worden, maar zou ook terug naar het noorden vloeien, inclusief rente, aldus De Jager. In de eurogroep deze week moest Dijsselbloem toegeven. De rente die Griekenland betaalt over de Europese noodleningen wordt naar beneden bijgesteld. Dag winst. Ook werd besloten dat de Griekse schuld in 2022 onder de 110 procent van het bruto nationaal product moet zijn. Nu is de schuld 160 procent. Zelfs als de Griekse economie uit de diepe recessie opkrabbelt is zo’n schuldafname haast onmogelijk zonder een nieuwe kwijtschelding door schuldeisers, zoals Nederland. Hallo verlies.