Een keertje geen AutoRai is niet zo erg

Het afblazen van de AutoRai raakt Amsterdam nauwelijks. De stad blijft aan de top van congressteden en verdient miljoenen.

Nederland, Amsterdam, 16-03-2012. De Nationale Carrierebeurs in de RAI in Amsterdam. Foto: Olivier Middendorp

Het was vorig jaar september een topmaand voor het beurs- en congrescentrum Amsterdam Rai. Meer dan 100.000 congresgangers deden niet alleen de Rai aan, maar bleven ook overnachten in de stad. De hotels hadden topbezetting en ook de regio Amsterdam profiteerde ervan. Want gemiddeld geeft een internationale congresganger 218 euro per dag uit. Bij elkaar opgeteld is dat jaarlijks 93,4 miljoen euro, zo heeft het Amsterdam Toerisme & Congres Bureau van de gemeente berekend.

Deze week maakte de Rai bekend dat de voor volgend jaar geplande AutoRai en de AutovakRai niet doorgaan. Door de economische crisis is de grote autobeurs die al 112 jaar bestaat, simpelweg te duur voor de importeurs en toeleveranciers in de auto-industrie.

Voor de Rai een historische beslissing. Maar voor de omzet van het congrescentrum nauwelijks relevant – nog geen 4 procent, aldus een woordvoerder. De afgelopen jaren moest de Rai het vooral hebben van grote internationale medische en technische congressen; de Woonbeurs, de Miljonair Fair (55.000 bezoekers) en de vakbeurs voor de audiovisuele markt, IS Europe. In totaal trok de Rai daar vorig jaar ruim 1,7 miljoen bezoekers mee.

Volgens de woordvoerder is de Rai voor 2013 ook volgeboekt en zijn er geen afzeggingen. „Grote bedrijven doen het misschien wat rustiger, maar de verenigingen gaan gewoon door. Die móéten congressen organiseren.”

Zo lift Amsterdam mee op de congres- en beurzenindustrie waarvan de Rai de spil is. Van alle hotelovernachtingen in de stad is 35 procent zakelijk bezoek, goed voor 3.400.000 overnachtingen in 2010, zo blijkt uit het onderzoek Kerncijfers Amsterdam als Congresbestemming. In 2010 steeg dat aantal overnachtingen met 13 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. En net als bij de vorige economische crisis (2008/2009) werden congressen nauwelijks afgezegd.

Eenderde van al die congressen – overigens niet alleen in de Rai maar ook in de hotelketens en de Westergasfabriek – zijn vooral wetenschappelijk en gerelateerd aan technologie en medische wetenschappen. Die congresmarkt is ook goed voor de Amsterdamse vier- en vijfsterrenhotels. Het aantal vijfsterrenhotels is sinds 2009 met 11 procent gestegen.

Hotels in de Amsterdamse regio zijn, mede als gevolg van die congresindustrie, goed voor 62 procent van alle hotelovernachtingen in Nederland. Bovendien is meer dan de helft van die hotelkamers in handen van hotelketens. Dat is een belangrijk criterium voor de congresorganisator om voor een bepaalde stad te kiezen, omdat hij dan weet wat hij kan verwachten aan vergader- en verblijfsaccommodaties. Kameraanbod en naamsbekendheid kunnen dan doorslaggevend zijn in die keuze.

Amsterdam profiteert van de Rai, maar dat geldt ook andersom, zo blijkt uit de tegenvallende resultaten van het congrescentrum MECC in Maastricht, waarvan de Rai voor 75 procent eigenaar is. Congresgangers willen niet alleen zalen en faciliteiten, maar ook een aantrekkelijke stedelijke omgeving. Daarom is Maastricht minder in trek bij congresgangers. Tegenover een winst van meer dan 2 miljoen euro in Amsterdam, leed het MECC vorig jaar dan ook verlies. Het MECC, middenin het grensgebied van Duitsland, België en Nederland, moet het toch hebben van de lokale markt,vooral de Universiteit Maastricht en het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM), om nog bezoekers te trekken.

De Rai opereert internationaal, met een eigen reisbureau dat hotelreserveringen en vluchten van en naar Amsterdam regelt. Zoals ook volgend jaar weer voor de congresgangers van het European Society of Cardiology Congress, het grootste medisch-wetenschappelijke congres in Europa.

    • Jos Verlaan