Drie steden in race culturele hoofdstad

Gejuich, gebrul en een paar wit weggetrokken gezichten. Stads- en provinciebestuurders hoorden vrijdag in Museum van Loon in Amsterdam wat een dertienkoppige jury had besloten: Leeuwarden, Maastricht en Eindhoven blijven kans hebben op de titel culturele hoofdstad in 2018. Utrecht en Den Haag vallen af. In het najaar van 2013 wordt de uiteindelijke winnaar bekend.

De jury wilde vrijdag alleen kwijt dat niet unaniem, maar met „een grote meerderheid” was gekozen voor kandidaten wier plan op „de lange termijn” was gericht. Opvallend is verder dat de gekozen steden zich alle drie als regio hebben gepresenteerd. Ook zijn de twee kandidaten met het grootste budget uitverkoren, Eindhoven (140 miljoen euro) en Maastricht (80 miljoen). Leeuwarden valt daarbuiten, met een lager budget (56 miljoen) dan Utrecht (60 miljoen).