Draaiend en rollend eten

Mensen vinden het vervelend als er iets tussen hun tanden zit. Blauwe vinvissen niet. Deze gigantische walvissen leven van de kreeftjes en garnaaltjes die tussen hun borsteltanden blijven steken. Samen heten die diertjes krill.

Maar hoe vang je zulke piepkleine diertjes, als je zelf een reus van 30 lang meter bent? Dat wilden biologen wel eens weten.

Ze gingen daarom in een rubberbootje op zoek naar blauwe vinvissen. Aan boord hadden ze een lange stok, met aan het uiteinde een zender met vier zuignapjes. Als een vinvis boven water kwam om lucht te happen, drukten de biologen de zender op het walvislijf. Zolang het zendertje bleef plakken, konden de onderzoekers meten wat de vinvissen onder water uitspookten.

Volgens walvisonderzoeker Jeremy Goldbogen is het zenderen van een vinvis niet eng of gevaarlijk. Je hebt er alleen veel geduld voor nodig, zegt hij.

Jeremy en zijn collega’s ontdekten iets bijzonders: onder water is de blauwe vinvis net een acrobaat. Soms, vlak voordat hij een hap krill neemt, rolt hij om zijn as. Daarbij gaat hij zelfs over de kop! Als een reusachtige kurkentrekker boort de vinvis door het water.

Door dit kunstje komt de bek van de vinvis midden in de wolk met krill terecht. Dan hoeft hij alleen nog maar zijn bek open te doen. Slok!

Als de blauwe vinvis recht op het krill af zou zwemmen, zouden de diertjes alle kanten opstuiven en ontsnappen. Maar een tollende vinvis, daar raken de kreeftjes van in de war. Daarom blijven ze maar bij elkaar, denkt Jeremy. En voor ze het weten, zitten ze vast, tussen de tanden van de vinvis. Smakelijk eten!

    • Lucas Brouwers