Desi & drugs, het begin

Desi Bouterse ontsnapte in 1986 aan een arrestatie in Miami.
Desi Bouterse ontsnapte in 1986 aan een arrestatie in Miami.

Andere tijden: De drugslijnen van BouterseNed. 2, 21.20 - 22.00 uur

Het is een beetje behelpen, het archiefmateriaal in deze aflevering van de historische rubriek Andere tijden. Drugshandel wordt doorgaans slecht vastgelegd. Dus zien we meer dan eens een vliegtuigje boven het groene binnenland van Suriname. Dat vliegtuigje staat voor de makelaarsrol van Suriname, tussen bron Columbia en bestemmingen Verenigde Staten en Europa.

Meer in het bijzonder voor de rol van Desi Bouterse en andere kopstukken in het Surinaamse leger bij een drugslijn vanuit Suriname, midden jaren 80. Volgens de Amerikaanse narcoticabrigade DEA had Bouterse cocaïnelaboratoriums in het binnenland opgezet. Met een undercoveroperatie hoopten ze hem naar Miami te lokken, om hem daar te kunnen arresteren. In plaats van Bouterse kwam zijn rechterhand Boerenveen, die de cel in ging.

Agenten van geheime diensten, destijds betrokken, halen herinneringen op. Vooral Anne Post, rechercheur te Hellendoorn, vertelt met ouwejongensbravoure over het internationale avontuur waar hij onverwachts in verzeild raakte.

Helemaal overtuigen doen ze niet, bijvoorbeeld bij het gesuggereerde verband tussen de Decembermoorden, deze week dertig jaar geleden, en de drugshandel. Na de moorden werden de riante Nederlandse toelagen voor militairen stopgezet, en moesten ze op zoek naar andere inkomsten, zo is de redenering.

Fascinerend is de rol van ‘superinformant’ en meesterscharrelaar Dick Stotijn, door de Amerikanen aangeduid als ‘De Danser’. En dat voor iemand in een rolstoel. Stotijn verdient een eigen aflevering van Andere tijden.

    • Mark Duursma