De pc is dood, leve de tablet

Is Windows 8 op een tablet een goed alternatief voor iPad en Android tablets en kan Microsoft weer aansluiting vinden op de mobiele markt ? Een blik op de nieuwe generatie convertibles; hybride laptops. Want de pc is (bijna) dood, leve de tablets.

 

Vraag het aan analisten, of aan echte professionals als de Kerstman en Sinterklaas. De pc-markt stokt en de honger naar tablets kent geen grenzen. Kijk maar naar de verlanglijstjes waar iPads en Android-tablet pc’s bovenaan prijken. Of de nieuwe Wii U spelcomputer – zelfs die werkt met een aanraakscherm.

Ook Microsoft heeft nu een ‘aanraakvriendelijk’ besturingssysteem: Windows 8 . Het is net op de markt en mag zich nog geen verkoophit noemen. Maar het wordt wel een stuk leuker in de computerwinkel, met al die kleurige vierkantjes (‘tegels’) op het ingrijpend verbouwde Windows startscherm.

Fabrikanten grijpen Windows 8 aan om hybride laptops te introduceren die je kunt aanraken (vegen of swipen) maar ook kunt bedienen met keyboard en muis. Dat levert bijzondere constructies op als de trapeze waarin Dell het aanraakscherm van de XPS 12 laat kantelen. Of het keyboard dat opeens onder Sony Vaio vandaan blijkt te schuiven.

Dell XPS 12, tablet aan een trapezeDell XPS 12, tablet aan een trapeze

Los toetsenbord het handigst

Microsoft heeft zelfs een hele reclamecampagne gebaseerd op het ‘klak’-geluid waarmee de Microsoft Surface tablet ( nog niet in Nederland), wordt vast geklikt. Lenovo kiest voor een constructie waarbij je het laptopscherm kunt draaien of omklappen en zo een tablet creëert. In de praktijk werkt een toetsenbord of keyboard-dock dat je los en vast kunt klikken het beste. Zo kun je de tablet afsluiten als een laptop – handig tegen krassen. Het weegt weinig meer en je houdt de vrijheid om alleen met de tablet op pad te gaan. Overigens kunnen alle Windows 8 laptops en tablets, net als de meeste Android-tablets, overweg met usb-accessoires. Bij de iPad moet je daar  (prijzige) adapters voor gebruiken.

Een computer erbij

Net als netbooks, de rage van een paar jaar terug, zijn tablets computers die je ‘erbij’ koopt. De kleine schermen en losse toetsenborden zijn moordend als je er langere tijd op moet werken. Tablets bieden entertainment: even facebooken, surfen, lezen, video kijken, twitteren, een spelletje tussendoor.Veel mobiele apps zijn zo leuk dat je ze ook op je desktop of laptop wilt gebruiken. Niet voor niets schuiven zowel Apple als Microsoft het mobiele en ‘vaste’ besturingssysteem in elkaar. En nee, natuurlijk is de pc-markt niet echt dood – de verkoopcijfers dalen omdat het niet meer nodig is om desktops en laptops elke drie jaar te vervangen. Maar dat doen we met wel tablets en smartphones: daar ligt de vervangingssnelheid een stuk hoger.

10.000 apps voor Windows 8 

De meeste apps worden altijd nog eerst voor Apple iOS ontworpen, zeker betaalde content (betaal-tv, tijdschriften, kranten). Maar meestal laat de Android-versie niet lang op zich wachten – die markt is veel te groot om te negeren. Alleen komen de tablet-applicaties voor Android wat trager op gang: de iPad is nog altijd marktleider in de tabletmarkt en ontwikkelaars hebben moeite met de verschillende schermformaten van Android. En dat verklaart meteen waarom Apple bij de iPad mini voor dezelfde beeldverhouding koos als de grote iPad.

Windows 8 telt nog weinig ‘moderne’ apps – the design style formerly known as Metro -  maar vergis je niet in de overtuigingskracht van Microsoft: Windows Phone telt al meer dan 100.000 apps. Er zijn twee verschillende smaken Windows 8. Windows RT, voor zuinige ARM-processors, werkt echter niet met met bestaande software voor Windows 7. Daar moet je het dus louter hebben van  nieuwe apps , er zitten er op dit moment 10.000 in de Nederlandse Windows Store. Internationaal zouden er 20.000 beschikbaar zijn en Microsoft rekent op 100.000 apps in februari.

Windows 8, prachtig vormgegeven maar niet altijd even functioneel, werkt goed op de geteste laptops: een aanraking wordt zonder vertraging – snappy – vertaald in beweging op het scherm.  Zelfs de bureaublad-omgeving (traditioneel Windows)  is makkelijker met je vingers te besturen dan bij touchscreens waarop nog Windows 7 draait. Sommige apps duren wel lang om te laden, je krijgt dan een cirkeltje van puntjes te zien die op iets onduidelijks zitten te wachten. Wel prettig om te merken dat Skydrive en het synchroniseren van instellingen tussen Windows-pc’s een stuk gebruiksvriendelijker is geworden.

Er blijven eigenaardigheden. Zo verschijnt het virtueel toetsenbord soms als je al een echt keyboard hebt aangesloten. Bij meerdere laptops gaat het kantelen van het beeld niet altijd goed – de 16:9 beeldverhouding in portretmodus (scherm in staande stand) is sowieso niet erg efficiënt. Ook zijn er twee verschillende overzichten van actieve apps: Alt-Tab en het overzicht dat verschijnt als je vanaf links ‘veegt’. Windows 8 is dus even wennen. Maar wie Office wil gebruiken op een tablet, kan er niet omheen.

Een nadeel van de hybride Wind0ws-laptops waar een snelle Intel-processor in zit (i5 of i7): ze produceren allemaal meer hitte en hebben actieve koeling nodig van een ventilator. Dat doet afbreuk aan de batterijduur en aan het tabletgevoel: de tablets die op ARM-processors draaien zijn stil, worden niet warm en gaan doorgaans  9 tot 10 uur mee op een volle accu. Een gulden middenweg is wellicht de Samsung Ativ  Smart PC, die gebruik maakt van een zuinige – maar ook minder krachtige – Intel Atom processor.

Zakelijke markt

Windows 8 is geïntroduceerd als een besturingssysteem voor plezier èn werk. Natuurlijk rekent Microsoft er op dat Windows 8 tablet  straks naadloos opgaat in het zakelijk ecosysteem van Exchange, Office 365 , Windows Phone 8 en desktops met Windows. Maar zover is het nog lang niet. Bedrijven wachten doorgaans  een jaar of twee, drie voordat ze upgraden naar een nieuwe Windows-versie. Ondertussen heeft dankzij het bring your own device beleid  met name de iPad veel terrein gewonnen in het zakenleven. Deze tablet kan terugvallen op een grote hoeveelheid professionele apps - meer dan er op dit moment voor Android beschikbaar zijn.

 

Overzicht van specificaties (klik om te vergroten)


links naar meer specificaties:

 

Meer over de geteste tablets in de digitale editie van NRC Handelsblad, alleen voor abonnees