De pc is dood, lang leve de tablet!

De tablet verdringt gewone pc’s. Het alternatief: een hybride laptop die kan aanraken én muizen tegelijk. Nu alleen nog wennen aan Windows 8.

Vraag het aan analisten, of aan echte professionals als de Kerstman en Sinterklaas. De pc-markt stokt en de honger naar tablets kent geen grenzen. Kijk maar naar de verlanglijstjes waar iPads en Android-tablet pc’s bovenaan prijken. Of de nieuwe Wii U spelcomputer – zelfs die werkt met een aanraakscherm.

Ook Microsoft heeft nu een ‘aanraakvriendelijk’ besturingssysteem: Windows 8 . Het is net op de markt en mag zich nog geen verkoophit noemen. Maar het wordt wel een stuk leuker in de computerwinkel, met al die kleurige vierkantjes (‘tegels’) op het ingrijpend verbouwde Windows startsscherm.

Fabrikanten grijpen Windows 8 aan om hybride laptops te introduceren die je kunt aanraken (vegen of swipen) maar ook kunt bedienen met keyboard en muis. Dat levert bijzondere constructies op als de trapeze waarin Dell het aanraakscherm van de XPS 12 laat kantelen. Of het keyboard dat opeens onder Sony Vaio vandaan blijkt te schuiven.

Microsoft heeft zelfs een hele reclamecampagne gebaseerd op het ‘klak’-geluid waarmee de Microsoft Surface tablet ( nog niet in Nederland), wordt vastgeklikt. Lenovo kiest voor een constructie waarbij je het laptopscherm kunt draaien of omklappen en zo een tablet creëert. In de praktijk werkt een toetsenbord of keyboard-dock dat je los en vast kunt klikken het beste. Zo kun je de tablet afsluiten als een laptop – handig tegen krassen. Het weegt weinig meer en je houdt de vrijheid om alleen met de tablet op pad te gaan.

Het gaat om de lol

Net als netbooks, de rage van een paar jaar terug, zijn tablets computers die je ‘erbij’ koopt. De kleine schermen en losse toetsenborden zijn moordend als je langere tijd moet werken. Tablets bieden entertainment: even facebooken, surfen, lezen, video kijken, twitteren, een spelletje tussendoor .Veel mobiele apps zijn zo leuk dat je ze ook op je desktop of laptop wilt gebruiken. Niet voor niets schuiven zowel Apple als Microsoft het mobiele en ‘vaste’ besturingssysteem in elkaar. Natuurlijk is de pc-markt niet dood – het is alleen niet nodig om desktops en laptops elke drie jaar te vervangen. Dat doen we met wel tablets en smartphones.

Wie heeft de leukste apps?

De meeste apps worden eerst nog voor Apple iOS ontworpen, zeker betaalde content (betaal-tv, tijdschriften, kranten). Maar meestal laat de Android-versie niet lang op zich wachten – die markt is veel te groot om te negeren. Alleen komen de tablet-applicaties voor Android traag op gang. De iPad is nog marktleider in de tabletmarkt.

Windows 8 heeft nog weinig ‘moderne’ apps, maar vergis je niet in de overtuigingskracht van Microsoft: Windows Phone telt al meer dan 100.000 apps. Er zijn twee verschillende smaken Windows 8. Windows RT, voor zuinige ARM-processors, werkt niet met met bestaande software voor Windows 7.

Windows 8, prachtig vormgegeven, heeft wat eigenaardigheden. Zo verschijnt het virtueel toetsenbord soms als je al een echt keyboard hebt aangesloten. Het kantelen van het beeld gaat niet altijd goed en er zijn twee verschillende overzichten van actieve apps ( Alt-Tab en het overzicht dat verschijnt als je vanaf links ‘veegt’). Windows 8 is even wennen. Maar wie Office wil gebruiken op een tablet, kan er niet omheen.

Bouw je eigen ecosysteem

Fabrikanten verkopen je het liefst hun ecosysteem; een dichtgespijkerde keten van hardware, software en internet waarmee pc, tablet en telefoon ‘gevangen’ zitten in een web van online winkel en online opslag. Het verschil in aanbod zal snel kleiner worden tussen digitale winkels. Straks kun je elke film, liedje of e-book in elke winkel kopen of huren. Als je onafhankelijk wilt blijven is het handig om diensten te kiezen van derden die op alle apparaten werken (denk aan Dropbox, Kindle Reader, Sony Music, Deezer of Spotify). Want je weet nooit wat je volgende gadget zal zijn.

    • Marc Hijink