Delen van Syrië kunnen weer gebruik maken van internet

Een strijder van de grootste Syrische rebellenbeweging, het Vrije Syrische Leger, in een beschadigde straat in Aleppo. Foto Reuters / Zain Karam

Inwoners van Damascus hebben weer toegang tot internet. Dat melden de activisten van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten aan persbureau AP. Ook de steden Homs, Hama en Aleppo en enkele gebieden langs de kust zouden weer over internet beschikken.

Het Amerikaanse bedrijf Renesys, dat de status van het internet wereldwijd monitort, bevestigt dat de internetverbindingen in een groot deel van Syrië weer zijn hersteld.

Twitter avatar renesys Renesys Corporation Renesys confirms restoration of the Internet in Syria at 14:32:10 UTC on Saturday, 1 December. http://t.co/0fHZuPUT

Het Syrische leger lanceerde deze week een groot tegenoffensief ten oosten van de hoofdstad Damascus. Rebellen hadden met name de toegangswegen tot de internationale luchthaven afgesneden. Het internet en het mobiele verkeer gingen donderdag uit de lucht. De vrees bestond dat de autoriteiten het geweld in Syrië hiermee aan het oog van het publiek wilden onttrekken. De regering en de rebellen gaven elkaar de schuld.

Ook vandaag maken de internationale persbureaus weer melding van zware gevechten in Damascus. Sinds de opstand in Syrië in maart 2011 begon, zijn naar schatting meer dan 40.000 mensen om het leven gekomen.