Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Geopolitiek

Daar waar niemand meer is: Tsjernobyl, en tien andere spooksteden

Het verlaten eiland Hashima, dat James Bond bezoekt in zijn nieuwste avontuur, bestaat echt. Het eiland ligt vijftien kilometer uit de kust bij Nagasaki en was ooit dichtbevolkt, maar is sinds 1974 onbewoond. Maar er zijn meer van dit soort plekken over de wereld. Verlaten steden over de hele wereld, achtergelaten door een tegenvallende economie, oorlog of andere rampen. In Freestyle 03: Abandoned cities zijn foto's en beschrijvingen van deze steden verzameld. Het boekje is uitgegeven door de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) en gemaakt door het Amsterdamse architectenbureau buro3 architecten. Bekijk hier een selectie van de onheilspellende verlaten plekken op aarde.
Nicosia, Cyprus. In 1970 leidden conflicten tussen Turkse en Griekse Cyprioten op het eiland tot een burgeroorlog. De VN trok op de landkaart een ‘staakt-het-vuren’-lijn tussen Noord- en Zuid-Cyprus. Deze grens loopt dwars door de hoofdstad Nicosia. Het gebied is een bufferzone geworden tussen de twee gebieden waar alleen de VN zich in mag bewegen.
Bo de Visser
Varosha, Cyprus. De stad Famagusta ligt in het Turkse deel van Cyprus. De wijk Varosha werd in 1974 in het heetst van de strijd bezet door de Turken, waarna de bewoners vluchtten. Het is nog steeds niet toegankelijk. In de huizen zijn de kasten nog gevuld met kleding en servies, alles is achtergelaten.
Dave Neal
Doel, België. Doel huisvestte ooit zo'n 2500 inwoners. Daar zijn enkele tientallen van over. Het dorp aan de Schelde wordt sinds de jaren zestig bedreigd door de uitbreiding van de Antwerpse haven. De verlaten huizen worden gekraakt en beschilderd.
Hanneke Wetzer
Doel, België. Doel huisvestte ooit zo'n 2500 inwoners. Daar zijn enkele tientallen van over. Het dorp aan de Schelde wordt sinds de jaren zestig bedreigd door de uitbreiding van de Antwerpse haven. De verlaten huizen worden gekraakt en beschilderd.
Stéphane Gaudry
Doel, België. Doel huisvestte ooit zo'n 2500 inwoners. Daar zijn enkele tientallen van over. Het dorp aan de Schelde wordt sinds de jaren zestig bedreigd door de uitbreiding van de Antwerpse haven. De verlaten huizen worden gekraakt en beschilderd.
Geoffrey Vlassaks
Hasima, Japan. Het Japanse eiland Hashima huisvestte ooit vele mijnwerkers en hun families. De mijn werd in 1974 gesloten en het eiland werd achtergelaten.
Regis Priqueler
Hasima, Japan. Het Japanse eiland Hashima huisvestte ooit vele mijnwerkers en hun families. De mijn werd in 1974 gesloten en het eiland werd achtergelaten.
Regis Priqueler
Kolmanskop, Namibië. In 1908 werd hier in de woestijn voor het eerst een diamant gevonden, waarop velen naar het gebied trokken. Er werd een dorp gebouwd, maar na de Eerste Wereldoorlog liepen de diamantvondsten terug. Sinds de jaren vijftig is het dorp verlaten.
Sandra en Bas van Rijsbergen-van Maarseveen
Maunsell Forts, Groot-Brittannië. De Maunsell-forten werden begin Tweede Wereldoorlog in de Theems gebouwd om vijandelijke schepen en vliegtuigen uit te schakelen. In de jaren zestig gebruikten radiopiraten de platforms. Een van hen heeft een van de platformen tot onafhankelijke staat verklaard, met hemzelf als prins.
Hywel Williams
Maunsell Forts, Groot-Brittannië. De Maunsell-forten werden begin Tweede Wereldoorlog in de Theems gebouwd om vijandelijke schepen en vliegtuigen uit te schakelen. In de jaren zestig gebruikten radiopiraten de platforms. Een van hen heeft een van de platformen tot onafhankelijke staat verklaard, met hemzelf als prins.
Hywel Williams
Oradour-sur-Glane, Frankrijk. Op 10 juni 1944 werd het dorp door Duitsers verwoest, de inwoners werden vermoord. 6 van de 642 inwoners overleefden het. De resten van het dorp hebben de status van monument. Alles is zoals het op de dag werd achtergelaten, de auto van de huisarts staat nog op het plein.
Glenda Rees
Ordos-Kangbashi, Binnen-Mongolië, China. Ordos-Kangbashi is een van de vele nieuwe steden in China. Het moet ruim een miljoen inwoners kunnen huisvesten, maar de huizen worden gekocht zonder bewoond te worden. Het onroerend goed wordt gezien als belegging. Alles is nieuw en werkt, maar er woont niemand.
Jordan Pouille
Ordos-Kangbashi, Binnen-Mongolië, China. Ordos-Kangbashi is een van de vele nieuwe steden in China. Het moet ruim een miljoen inwoners kunnen huisvesten, maar de huizen worden gekocht zonder bewoond te worden. Het onroerend goed wordt gezien als belegging. Alles is nieuw en werkt, maar er woont niemand.
Tim Franco
Prypjat, Oekraïne. Op 26 april 1986 vond de kernramp in de Tsjernobyl-centrale plaats. Grote hoeveelheden radioactieve stoffen kwamen vrij, Prypjat werd geëvacueerd. 50.000 inwoners pakten hun spullen voor drie dagen maar keerden nooit terug.
Andreas Långström
Prypjat, Oekraïne. Op 26 april 1986 vond de kernramp in de Tsjernobyl-centrale plaats. Grote hoeveelheden radioactieve stoffen kwamen vrij, Prypjat werd geëvacueerd. 50.000 inwoners pakten hun spullen voor drie dagen maar keerden nooit terug.
Andreas Långström
Prypjat, Oekraïne. Op 26 april 1986 vond de kernramp in de Tsjernobyl-centrale plaats. Grote hoeveelheden radioactieve stoffen kwamen vrij, Prypjat werd geëvacueerd. 50.000 inwoners pakten hun spullen voor drie dagen maar keerden nooit terug.
Andreas Långström
Salton Sea, Verenigde Staten. Salton Sea is een ondiep meer in de woestijn van Californië, ontstaan door een dijkdoorbraak tijdens de bouw van irrigatiewerken in 1905. Ooit was het een toeristische trekpleister, maar het water raakte vervuild en verziltte. Vissen en vogels stierven erdoor in de jaren negentig, en de inwoners trokken weg.
Tofu Minx
Salton Sea, Verenigde Staten. Salton Sea is een ondiep meer in de woestijn van Californië, ontstaan door een dijkdoorbraak tijdens de bouw van irrigatiewerken in 1905. Ooit was het een toeristische trekpleister, maar het water raakte vervuild en verziltte. Vissen en vogels stierven erdoor in de jaren negentig, en de inwoners trokken weg.
Tofu Minx
San Zhi, Taiwan. San Zhi is een vakantiedorp. In 2009 werd de bouw afgebroken nog voor het dorp in gebruik was genomen.
Wade Wang
San Zhi, Taiwan. San Zhi is een vakantiedorp. In 2009 werd de bouw afgebroken nog voor het dorp in gebruik was genomen.
Wade Wang
One City, Nine towns, Shanghai, China. Begin deze eeuw werden nabij Shanghai negen nieuwe satellietsteden gebouwd, naar het voorbeeld van West-Europese steden. Een van de steden is Holland Village, met nagebouwd Scheepvaartmuseum, het Voorburgse Huis Hofwijck, een molen en zelfs een Bijenkorf. Maar de steden zijn op toeristen en bruidspaartjes na verlaten.
Dennis Schulz
One City, Nine towns, Shanghai, China. Begin deze eeuw werden nabij Shanghai negen nieuwe satellietsteden gebouwd, naar het voorbeeld van West-Europese steden. Maar de steden zijn op toeristen en bruidspaartjes na verlaten.
Dennis Schulz