Crediteuren wachten op eerste Griekse bod

Staatsschuld terugkopen tegen een lagere prijs. Ook de Grieken gaan het proberen. Maar wie betaalt het verschil?

We kunnen het proberen, moeten ze afgelopen zomer bij de nationale bank van Belize gedacht hebben. Brutalen hebben tenslotte de halve wereld. Het land, ingeklemd tussen Mexico en Guatemala, had net een rentebetaling van 23 miljoen dollar op een uitgegeven staatsobligatie gemist en deed de houders van de zogeheten Belize’s 2029 Step-Up Bond een voorstel. Belize bood de schuldeisers aan om de lening af te lossen, tenminste een klein gedeelte.

De schuldeisers zouden 20 cents on the dollar krijgen. Met andere woorden ze zouden nog maar een vijfde van hun uitgeleende geld terug krijgen. Daarmee zou Belize in één klap 435 miljoen dollar van totale lening van 544 miljoen dollar (420 miljoen euro) kwijt zijn.

Het leverde het land dat voorheen Brits Honduras heette, honende reacties op. Dit was geen haircut meer die Belize de beleggers aanbood, nee, met dit aanbod werden de schuldeisers gewoon gescalpeerd. Het voorstel werd niet geaccepteerd.

Dus is Belize nog steeds in onderhandeling met de schuldeisers over een fikse afschrijving op de staatsobligatie. Die willen dat Belize gewoon weer de afgesproken 8,5 procent over de lening uitkeert. Een van de argumenten om dat rentepercentage te eisen is de economische groei van het land. Die is namelijk hoger dan voorheen geprognosticeerd. Nee, zegt Belize, 8,5 procent kunnen we niet betalen. Het laatste voorstel van het land? Een betaling van 35 cent on the dollar, wat het land nog steeds een voordeel van 353 miljoen dollar zou opleveren.

Het zijn precies het soort onderhandelingen waar Griekenland ook druk mee is. Volgende week maakt het Europese land dat gebukt gaat onder een enorme schuldenlast waarschijnlijk de details bekend over het terugkopen van schuldpapier. Het is één van de maatregelen die de leiders van de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) afgelopen week bekend maakten om de Griekse schuldenlast te verlagen.

Griekenland gaat voor een bedrag van circa 10 miljard euro – een bedrag wat het EFSF Griekenland leent – schuld proberen terug te kopen van beleggers. Die schuld is op de markt inmiddels veel minder waard geworden, vanwege de penibele Griekse financiële situatie. Nog niet duidelijk is tegen welke prijs Griekenland het schuldpapier wil terugkopen, maar de prijs zal in ieder geval niet hoger zijn dan de slotkoersen van 23 november dit jaar. Volgens data van persbureau Reuters lagen de prijzen van de obligaties toen tussen de 25 en 34 eurocent op de euro. Volgens verschillende internationale media wil Griekenland met de 10 miljard voor circa 30 miljard aan schuld terugkopen. Dat levert het land een schuldverlichting van 20 miljard euro op. Het betekent ook dat beleggers nog maar één derde van hun geld terugzien.

De vraag is welke beleggers mee gaan doen aan deze actie. Veel Grieks schuldpapier is in handen van Griekse banken. Verkopen zij dit schuldpapier met een korting van zo’n 65 procent, dan betekent dat een fiks verlies, wat hun eigen financiële positie weinig goed zal doen. Daarnaast zijn internationale hedge funds eigenaar van Griekse staatsobligaties. Zij hebben dit schuldpapier de afgelopen periodes meestal gekocht louter vanwege speculatieve doeleinden.

De vraag is of zij met een prijs van 35 cent op de euro genoegen zullen nemen. Volgens een woordvoerder van het Griekse ministerie van Financiën die afgelopen week door Reuters werd geciteerd hebben internationale investeerders Grieks schuldpapier echt tegen „bodemprijzen” gekocht. Het terugkoopprogramma van de Griekse overheid zou hen daarom al een je mooie winst opleveren.

Maar een beetje speculant gaat natuurlijk niet akkoord met een mooi winst, die gaat voor de hoofdprijs. Zoals het Amerikaanse hedgefonds Elliott Management, van de Amerikaanse investeerder Paul Singer. Zijn fonds heeft een groot pakket aan Argentijns schuldpapier, waarvan Argentinië in 2001 zei dat het niet meer aan rente en aflossing kon voldoen. Na lange onderhandelingen stemde ruim 93 procent van de schuldeisers in met een fikse korting op de in totaal circa 100 miljard dollar schuld. Van elke dollar schuld zouden ze nog maar 30 cent ontvangen. Maar Elliot Management ging niet akkoord en begon juridische procedures om alsnog het hele bedrag terug te krijgen.

Twee weken geleden gaf een rechter in New York de speculanten gelijk. Argentinië moet alsnog de schuld afbetalen. In hoger beroep kreeg Argentinië deze week tot februari de tijd om het vonnis aan te vechten of met de hedgefondsen een overeenkomst te sluiten.

    • Tom Kreling