Chocoladeletterkruidkoek

Een heel makkelijke en erg smakelijke koek. Meteen geschikt om een mogelijk teveel aan chocoladeletters wat mee in te dammen, of een iets mindere chocoladeletter toch een bestemming te geven. De hoeveelheden komen er niet zo heel erg op aan, wat meer of minder noten, chocola of rozijnen, gebruik ze naar eigen inzicht. Er kunnen

Een heel makkelijke en erg smakelijke koek. Meteen geschikt om een mogelijk teveel aan chocoladeletters wat mee in te dammen, of een iets mindere chocoladeletter toch een bestemming te geven. De hoeveelheden komen er niet zo heel erg op aan, wat meer of minder noten, chocola of rozijnen, gebruik ze naar eigen inzicht. Er kunnen ook meer, minder of andere specerijen gebruikt worden (pimentbessen, gemalen kruidnagel, een snufje kardemon). Ik was zelf een keer vergeten de melk toe te voegen en kreeg toen een heel compacte koek – ook lekker.

Het beste is om deze koek een dag van tevoren te maken, dan komen de smaken meer tot hun recht.

125 g gesmolten boter, 250 g zelfrijzend bakmeel, 250 g suiker, 1 volle el kaneel, 1 dessertlepel koekkruiden, 1 dessertlepel roze peperkorrels, 3 el krenten en rozijnen, 1 el hazelnoten, ½ chocoladeletter (puur), 2 eieren, 1 dl melk of water

Verwarm de oven voor op 175 graden. Stamp de peperkorrels in een vijzel fijn of plet ze met de platte kant van een mes. Hak de noten en de chocoladeletter.

Doe het meel, de suiker en alle kruiden in een kom. Voeg een snufje zout toe en meng de droge bestanddelen goed door elkaar. Klop de eieren los met de melk of het water. Giet ze bij het meel en roer door met een houten lepel. Giet er de boter bij en meng ook die er met die houten lepel goed door.

Beboter een cakevorm en spatel het beslag erin. Bak de koek een uur in de oven. Laat hem daarna in de vorm afkoelen alvorens hem te storten.