Boorwerk Noord-Zuidlijn afgerond - ‘eerste metro rijdt in 2017’

De bouwvakkers die de nieuwe metroverbinding Noord-Zuidlijn aanleggen, werpen een blik op het graafwiel van boor Noortje tijdens de werkzaamheden eerder dit jaar. Foto ANP / Lex van Lieshout

De laatste boormachine van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam is klaar. Vannacht werden de laatste ondergrondse meters afgelegd van het in totaal 3,1 kilometer lange traject dat werd geboord, meldt de gemeente.

Om 00.30 uur parkeerden de boorders de boormachine, genaamd Victoria, tegen de zuidelijke wand van station Rokin. Na het bouwen van de laatste tunnelring, kon de machine worden uitgezet en zat het boorwerk er na ruim tweeënhalf jaar op.

Het boren begon op 25 maart 2010 in de startschacht bij het Damrak. Daarna boorden niet alleen Victoria maar ook haar ‘boorzusjes’ Gravin, Noortje en Molly zich een weg onder de Amsterdamse binnenstad.

De boormanagers spreken zelf van een enorme prestatie.

“De boorders zijn er in geslaagd om in de lastige Amsterdamse omstandigheden de twee tunnels te bouwen zonder noemenswaardig effect op de stad. Ze hebben de vier reusachtige machines onder smalle straten, langs monumentale gebouwen en zelfs onder huizen in De Pijp doorgestuurd.” - reactie boormanagers.

Project kampt met kostenoverschrijdingen en vertraging

Het boorwerk verliep overigens niet altijd zonder problemen. Zo ontstonden er enkele keren lekken in de damwanden, waardoor huizen enkele millimeters verzakten en straten onderliepen.

De Noord-Zuidlijn wordt 9,7 kilometer lang. Het ondergrondse deel ervan is 7,1 kilometer. Daarvan voert een stuk door stations en afgezonken caissons en 3,1 kilometer ligt in twee parallelle, geboorde buizen. Toen Amsterdam in 2002 besloot tot aanleg, zou de lijn 1,4 miljard euro kosten en in 2011 klaar zijn. Door fouten en onvoorziene omstandigheden zijn de kosten opgelopen tot 3,1 miljard. Naar verwachting gaan de eerste metro’s - als er zich geen nieuwe calamiteiten voordoen - in 2017 rijden.

Bekijk hier het pr-filmpje van de gemeente over de laatste meters vannacht.

    • Lex Boon