Binnenkijken

Voor de rubriek Binnenkijken fotografeert Thijs Wolzak de keuken van Joep van Lieshout.

binnenkijken Joep van Lieshout

Huis Beeldhouwer en ontwerper Joep van Lieshout (48) woont in een verbouwde opslagloods in Rotterdam. „Een soort anti-kraakachtig iets.” De keuken is op de eerste verdieping. „Naast de slaapkamer is dat de plek waar ik het meeste ben. Aan een woonkamer doe ik niet echt.”

Sinds gisteren is op drie plekken in Amsterdam werk van hem te zien. Galerie Grimm exposeert op twee locaties beelden, tekeningen en installaties, getiteld ‘Slave City’, en ‘Manufactuur’. En ter gelegenheid van het Amsterdam Art Weekend staat op het Museumplein een werk dat ‘Hagioscoop’ heet, een 15 bij 10 meter grote boerenwoning uit het denkbeeldige jaar nul. Het huisje, gemaakt van fiberglas, heeft een keuken, een werkplaats, een slaapvertrek en een stal.

Interieur „Voor een kunstproject wilde ik drie varkens slachten. Daarvoor heb ik in 1998 mijn atelier verbouwd tot abattoir. Nu is het mijn keuken. Het roodbruine aanrecht is van polyester. De schouw bij het fornuis ook. Het ziet er nu uit als een archetypische, beetje boerse keuken.”

Meubels De oker keukenstoelen zijn ontworpen door Van Lieshout zelf en zijn te koop bij designwinkels. De keukentafel heeft een onderstel van hout met polyester, het blad is gemaakt van de vloer van een vrachtwagencontainer.

Van Ikea „In de keuken niets.”

Bij brand meenemen „Mijn computer. Maar die staat niet in de keuken.”

Vanaf 30 nov. is het werk van Atelier Van Lieshout te zien bij Grimm Gallery (grimmgallery.com)

    • Thijs Wolzak