Auto van de week

Bas van Putten over zijn rit in de auto van James Bond.

Meer dan een miljoen bezoekers al voor Skyfall. Ik moet nog. Maar ik heb op alle fans de voorsprong die ze nooit meer inlopen. Ik heb James Bonds beroemdste auto zelf bestuurd. Het was een Aston Martin DB5, een van de topstukken in de collectie van het Haagse Louwman Museum, destijds gehuisvest in Raamsdonksveer. Het roemruchte icoon, met schietstoel en mitrailleurs, is een van de twee exemplaren die het merk speciaal voor de film Goldfinger vervaardigde. Voor een Aston Martin-item in het televisieprogramma dat ik met Rob Kamphues presenteerde, mocht ik er even mee op pad. Partner-in-crime was Jort Kelder, die als gast de nieuwe Aston Martin Vantage zou besturen.

Het gebeurt in een bocht voor het Louwman-paviljoen. Kelder en ik trekken met 50 kilometer per uur langs de camera’s. Dat gaat goed tot ik voel dat de auto – koude banden, historische wegligging – zachtjes wegglijdt; gripverlies. Een van de griezeligste momenten uit mijn leven. Traumatische angst: miljoenenstrop.

Kind als men blijft, schep ik op feestjes wel eens op dat ik met Bonds Aston heb gedrift. Het is een beetje waar. Maar het was heldendom tegen wil en dank. Ik kijk maar even weg, als ik hem straks in Skyfall zie verschijnen. Hollandse kleinheid.

    • Bas van Putten