Australië zet vanaf vandaag gruwelijke plaatjes op sigarettenpakjes

Een medewerker van een tabakszaak in Sydney laat de nieuwe omstreden verpakkingen zien. Foto AFP / William West

In Australië wordt vandaag een strengere anti-rookwet van kracht. Sigarettenpakjes bevatten niet langer alleen waarschuwden teksten, maar ook grote afbeeldingen van de lichamelijke gevolgen die roken kan hebben. De namen van sigarettenmerken zijn amper meer zichtbaar.

De nieuwe anti-rookwetgeving die Australië vandaag introduceert is volgens persbureau Reuters de meest strikte van de hele wereld. Op de pakjes, die geen felle of vrolijke kleuren meer mogen hebben, staat de merknaam van de sigaretten alleen nog weergegeven in één en hetzelfde lettertype. De pakjes zijn verder zo goed als volledig gevuld met foto’s van zieke baby’s en door het roken ernstig aangetaste lichaamsdelen.

De Australische regering zegt de radicale maatregelen te nemen om te voorkomen dat jongeren nog langer in de verleiding komen te gaan roken. “Vanaf zeer jonge leeftijd zie je dat kinderen de boodschap van tabaksreclame al begrijpen”, aldus minister van Volksgezondheid Tanya Plibersek. Australië heeft overigens in vergelijking met de rest van de wereld een laag percentage rokers.

Bekijk hieronder een reportage van NOS-correspondent Robert Portier vanuit Sydney:

Australië is al langer bezig aan een oorlog tegen het roken. Net als in Nederland mogen tabaksfabrikanten geen reclame maken op televisie en sportevenementen, maar in veel winkels mogen sigaretten ook niet in het zicht liggen. Verder is ook online adverteren voor tabakswaar verboden.

Canada was in 2001 het eerste land dat afbeeldingen van de gevolgen van roken op sigarettenpakjes zette. Dat gebeurt inmiddels in meer dan veertig landen. Een aantal landen zouden overwegen het voorbeeld van Australië te gaan volgen.

In Nederland verschillen de mening over de Australische aanpak:

    • Pim van den Dool