Altijd prijs

wordt radeloos van het duizelingwekkend aantal hotelprijzen.

De filmindustrie staat erom bekend dat het zichzelf graag viert. Geen kans wordt onbenut gelaten om elkaar prijzen uit te reiken of anderszins te lauweren. Maar er is een andere wereld waar ze daar nog veel beter in zijn: de hotelwereld. Ik heb ooit eens gepoogd alle prijzen die daar worden vergeven, te catalogiseren, maar het was zo’n kwestie van bomen en het bos dat ik ermee ben gestopt.

Als ik naar alle feestelijke prijsuitreikingen was gegaan waar ik voor was uitgenodigd, had ik voor niets anders meer tijd gehad. En de laatste tijd gaat het alleen maar crescendo: geen hotel lijkt meer prijsloos. Zo won onlangs het Amsterdamse hotel The Toren de Best City Boutique Hotel Award. Niet te verwarren met de Luxury Design Hotel Award, noch met de Best Design Hotel Award, de International Boutique Hotel Award of de CNBC AWAAZ Travel Boutique Hotel Award (CNBC AWAAZ is een tv-zender in India met financieel economisch nieuws).

Om voor het gemak in Amsterdam te blijven (anders wordt het echt te ingewikkeld), won het Amrâth hotel de prijs voor het beste World Luxury City Hotel, het Sofitel Legend The Grand die voor World Best Luxury Hotel en het Conservatorium hotel de Gault Millau Award (nadat het daarvoor al de prijs voor de Beste Hotelbar had ontvangen, niet te verwarren met Best City Bar, noch met die voor Barman of the Year).

Waarom het Conservatorium de prijs heeft gekregen, werd door Jan van Lissum, directeur van Gault Millau, aldus verwoord in zijn speech: „Omdat het een hotel is dat zich wil meten met andere hotels in de hoofdstad.” Hoppa. Lijkt mij inderdaad een gedegen reden voor een prijs. Want andere hotels doen daar natuurlijk niet aan. (Als dit een mail was geweest, had ik hier nu een knipogende smiley neergezet.)

Voor wie nu denkt dat dit prijzenrijtje nog best meevalt, hier nog wat andere bekroningen: Dutch Hotel Award, Hotel Club Award, Condé Nast Traveller’s Award, Fodor’s Hotel Award, World’s Best Hotel The Gold List, Golden Green Key, Worldwide Hospitality Award, Zoover Beste Hotelketen Prijs, Travel Republic Award, Best In Stay Hotel Award, Expedia Insiders Select Award, en zo kan ik echt nog een tijdje doorgaan. En allemaal hebben ze tig categorieën, tot de meest absurde aan toe: Best Mineral Spring Spa Hotel, Best Small Airport Hotel, Best LBGT Hotel (LBGT staat voor Lesbian/Bisexual/Gay/Transgender), Best Waterfront Hotel etc.

Ik stel hierbij een nieuwe prijs voor: de Hotel Award for Hotels Without Hotel Awards. Het wordt nog knap lastig om er eentje te vinden die in aanmerking komt.

    • Ivo Weyel