Ajax wint van PSV en gooit titelstrijd open

Ajax-spelers vieren de 1- 0 van Siem de Jong. Foto ANP / Jerry Lampen

Ajax heeft de titelstrijd in de Eredivisie volledig opengegooid door een 3-1 thuiszege op PSV. Siem de Jong zette de ploeg van trainer Frank de Boer op voorsprong, maar Jeremain Lens zorgde nog voor rust voor de gelijkmaker. In de tweede helft maakten treffers van Danny Hoesen en Viktor Fischer het verschil.

PSV, dat vorige week al verloor van nummer drie Vitesse, moet door de nederlaag de koppositie afstaan aan FC Twente. De Tukkers hebben 34 punten, een meer dan de Eindhovenaren. Ajax en Feyenoord volgen op de vierde en vijfde plaats met dertig punten.

In de eerste helft was Ajax, dat er fel opzat, de bovenliggende partij. De ploeg was al snel dicht bij de openingstreffer, maar Toby Alderweireld kopte uit een hoekschop hard op de kruising. Even later leek Hoesen alleen op PSV-doelman Boy Waterman af te kunnen na een misverstand in de PSV-defensie. Zijn actie strandde echter onderweg.

Ajax kwam vervolgens uit een hoekschop op voorsprong door een kopbal van De Jong. PSV was in het eerste halfuur bijna niet van de eigen helft af geweest, maar bij de eerste kans was het direct raak. Lens krulde de bal knap langs Kenneth Vermeer, die als aan de grond stond genageld.

Waar Ajax voor rust de boventoon voerde, was de partij in het tweede bedrijf meer in evenwicht. De bezoekers probeerden aanvankelijk het initiatief te nemen, maar loerden naarmate het duel vorderde steeds vaker op een succesvolle counter. Die kwam er bijna in de 68e minuut. Lens schoot oog in oog met Vermeer evenwel naast.

Aan de andere kant was het vervolgens wel raak. Na een goede actie van Fischer kon Hoesen binnentikken. In de slotfase maakte de 18-jarige Deen aan alle spanning een eind. Hij profiteerde van geklungel in de achterhoede van de Brabanders en kon Waterman eenvoudig omspelen: 3-1.

Speelronde 15

Dit is het volledige speelprogramma (en de uitslagen) van de Eredivisie dit weekend:

 • Vrijdag / PEC Zwolle - VVV-Venlo / 0-0
 • Zaterdag / FC Twente – ADO Den Haag / 2-0
 • Zaterdag / Feyenoord – RKC Waalwijk / 2-0
 • Zaterdag / Willem II – sc Heerenveen / 3-1
 • Zaterdag / Ajax – PSV / 3-1
 • Zondag / NEC – NAC Breda / 12:30
 • Zondag / FC Groningen – Heracles Almelo / 14:30
 • Zondag / FC Utrecht – AZ / 14:30
 • Zondag / Vitesse – Roda JC Kerkrade / 16:30

Het wedstrijdverslag komt van persbureau Novum

  • Lex Boon