Afgelopen maand weer minder files - ‘filezwaarte neemt af sinds 2007’

Afgelopen maand waren er weer minder files in vergelijking met dezelfde maand in afgelopen jaren. Toch stonden ze er wel. Zoals op 19 november: 341 kilometer in totaal. Foto ANP / Robin Utrecht

Het aantal verstopte wegen in Nederland blijft afnemen. In de afgelopen maand daalde de zogenoemde filezwaarte, de lengte keer de duur van files, fors in vergelijking met dezelfde maand in de afgelopen jaren. Dit jaar is het percentage zelfs veertig procent lager dan het gemiddelde in de afgelopen zes jaar, meldt de ANWB.

Vooral overdag waren er veel minder files en werd de filezwaarte meer dan gehalveerd. Volgens de ANWB hebben de gunstige weersomstandigheden daar flink aan bijgedragen. In de afgelopen maanden daalde de filezwaarte ook al fors.

De drukste spits telde de ANWB op maandag 19 november toen door dichte mist een flink aantal ongelukken gebeurden. Ook moesten spitsstroken om veiligheidsredenen dicht waardoor er in totaal zo’n 341 kilometer file stond. De langste spits ooit was in 1999. Toen stond er 975 kilometer file op de wegen.

Aantal files neemt af sinds 2007

Twee weken geleden meldde het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid van het ministerie van Infrastructuur en Milieu dat automobilisten vorig jaar bij elkaar 54 miljoen uur kwijt waren aan stilstaan of langzaam rijden op de snelweg. Ook dat was al minder dan het jaar daarvoor, 18 procent, terwijl het verkeer juist toenam.

Het aantal files is sinds eind 2007 aan het afnemen. In april van dit jaar dook de filezwaarte voor het eerst onder het niveau van 2000. Volgens minister Schultz komt dit vooral door de investeringen in de wegverbredingen. De financiële crisis is volgens haar niet de oorzaak.

    • Lex Boon