Advocaat Poch: beschuldiging over verdwijning nonnen is onzin

Julio Poch (rechts) afgelopen woensdag in de rechtbank in Buenos Aires. Foto AP / Eduardo Di Baia

De advocaat van Julio Poch ergert zich aan de beschuldiging van de betrokkenheid bij de verdwijning van nonnen. De Argentijnse justitie zou deze beschuldiging in een van de aanklachten tegen Poch hebben opgenomen. “De onschuld van Poch in deze zaak is evident”, zegt Gerardo Ibañez echter.

De raadsman stelt volgens persbureau Novum dat hij aan de hand van logboekgegevens kan aantonen dat Poch op 14 december 1977, waarop de bewuste vlucht werd uitgevoerd, elders was. Uit de logboeken zou blijken dat hij twee uur in een ander toestel heeft gevlogen vanaf een bases in Bahia Blanca, op 700 kilometer afstand van Buenos Aires, vanwaar de vlucht met de nonnen vertrok.

Bovendien zou het vliegtuig waarmee de Franse nonnen Leonie Duquet en Alice Domon en drie andere vrouwen werden vervoerd, niet van de marine zijn, maar van de kustwacht. Dit terwijl Poch voor de marine vloog. De zaak van de nonnen is er een van de in totaal 27 zaken waarvoor Poch wordt aangeklaagd.

De nonnen hadden, tot ongenoegen van de Argentijnse junta, contact met de moeders van het Plaza de Mayo die protesteerden tegen het regime.

Proces kan jaren gaan duren

Het proces tegen Poch ging woensdag van start en kan jaren duren. Het voorlezen van de aanklacht duurt volgens Ibañez uiterlijk tot donderdag. Poch zou bij de laatsten van de 68 verdachten zijn die zijn aanklacht te horen krijgt.

    • Pim van den Dool