Ze ligt er vast niet voor haar plezier

An alleged crack addict takes care of her friend at "crackland" near Parque Uniao slum during a police-sanitary operation in Rio de Janeiro on November 29, 2012, Brazil. AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON AFP

Crack. Het wordt ook wel de drug van de armen genoemd. Het is ongezuiverde cocaïne in kristalvorm en heeft hetzelfde psychologische effect als het veel duurdere eindproduct. Brazilië maakte kennis met deze zeer verslavende drug rond 1980, nu vormt het land de grootste afzetmarkt voor crack ter wereld. Vooral onder daklozen is de drug populair. Het zijn over het algemeen mensen van 15 tot 24 jaar die gebruiken. Om aan geld te komen bedelen ze, wassen ze auto’s, verkopen ze hun spullen of die van familie.

Rio de Janeiro heeft meerdere cracolandias, hele buurten die door crackgebruikers worden gedomineerd. Gebruikers komen er samen om de drug te verkopen, te gebruiken of hun roes uit te slapen. De Braziliaanse politie pleegt regelmatig invallen in deze crackbuurten nu het WK voetbal van 2014 voor de deur staat. Deze foto is genomen in een van Rio’s cracolandias. Het is niet duidelijk welke zorg de staande vrouw precies verleent aan de liggende vrouw. Ook is niet bekend of deze vrouwen crackverslaafd zijn.