Winters weekeind

De meteorologische winter omvat de drie koudste maanden en begint dus zaterdag.

De decembermaand begint in ieder geval licht winters, waarbij het hier en daar, en zeker in de nacht van zaterdag op zondag, zelfs even wit kan worden. Later op maandag gaat een storing de koude lucht verdrijven, zonder dat het daarna echt zacht wordt.

Hoewel de wind aan de grond uit het zuidwesten waait, staat er hoger in de atmosfeer een noord- tot noordwestelijke stroming. Daarmee wordt koude lucht aangevoerd, waarin zich boven de Noordzee kleine storingen ontwikkelen. Deze zakken naar het zuiden af en doen ook bij ons de buiigheid soms flink opleven.

Zaterdag trekt een van die storingen met verhoogde buienactiviteit ons land binnen. Dat levert naast regen ook hagel op en, dieper landinwaarts, natte sneeuw. Het wordt 3 tot 6 graden.

In de nacht naar zondag, maar ook zondag overdag, blijven er winterse buien vallen. Vooral zondagochtend kunnen die lokaal een witte wereld achterlaten maar die is, bij temperaturen die naar 2 tot 6 graden oplopen, ook vrij snel weer weg.

Na opnieuw een nacht met lichte vorst dringt zich maandag vanuit het westen een grotere storing op. De bewolking neemt toe en in de avond volgt er regen, die diep landinwaarts door natte sneeuw wordt voorafgegaan.

Dinsdag is het eerste winterprikje voorbij.