Waarom is die oude Hobbit veel leuker?

In de aanloop naar sinterklaas speelt Hendrik Spiering nieuwe bordspellen. Vandaag: een opdringerig haltertje, Bob it Smash en veel Hobbits.

None

Eigenlijk wilden we dit opdringerig pratende haltertje (rechts) niet leuk vinden. ‘Ding ding ding, zeven punten!’ Hebben we geen mooi houten speelgoed meer? Onweerstaanbaar snel heeft dit reactiesnelheidspelletje Bob it Smash – ‘Nou! Dat was bijna goed!’ – een plaats in huis veroverd. Éven kijken of je het heen en weer schietende lichtje in de cirkel kan vangen. Verder dan level 4 zijn we nog niet. Hoe goed kun je reactiesnelheid oefenen? Een simpel spel en spannend. Het geluid kan ook zacht.

Wel houten pionnen heeft het nieuwe spel De Hobbit, geïnspireerd op de komende speelfilm. Maar dat vonden we slechts ‘wel áárdig’. Je loopt met Hobbits en de Ring over een circuitje. Op een avonturenveld moet je vechten. Je kan dat winnen met de juiste handkaarten. Zoiets hàd leuk kunnen zijn. Maar waarom niet? Ontbreekt de interactie tussen de spelers? Spelen de Orks een te kleine rol? Raadsels.

Ter vergelijking haalden we een oud Hobbit-spel van dezelfde uitgever van zolder. Dat stamde nog uit de vorige Tolkien-hype. Ondanks de plastic pionnen beviel het beter. In de oude Hobbit ligt de nadruk op het stelen van edelstenen uit de drakenschat en de gevechten worden beslist met een leuke draaiwijzer. Dynamischer, beeldender dan de nieuwe.

En er is nòg een nieuw Hobbit-spel. Een goed en spannend kaartspel met een twist. Iedere speler heeft een karakter uit The Hobbit en je speelt altijd in twee teams (in het ‘goede’ team zit Bilbo en in het ‘kwade’ Smaug). Aanvankelijk lijkt de opzet ingewikkeld. Behaalde slagen worden onmiddellijk weer rondgedeeld, maar dan telt niet meer de kleur of de waarde, maar slechts het goede of slechte symbool op sommige kaarten. Wie te veel verkeerde symbolen krijgt toebedeeld, legt het loodje. Complicerende factor is dat ieder karakter de binnengehaalde slagen op een andere manier moet uitdelen, waardoor het veel uitmaakt wie de slagen binnenhaalt. Daardoor speel je op twee niveaus. Erg spannend.

Bob it Smash (Hasbro) ca. €25; De Hobbit Bordspel (auteurs M.Stern en K.Meyers, 2001) ca. €25, De Hobbit Filmeditie (auteur A.Schmidt, 2012) ca. €30, De Hobbit Kaartspel ca. €12 (alle Hobbits uitgave 999Games)