Uitgeverij voor hosselaars

‘Hey Arie, waarom kan ik je papieren boek wel als midprice kopen, maar de ebookversie niet?” Dat twitterde een lezer onlangs over Arie Boomsma’s roman De Relishow (2011). „Geen idee, gek eigenlijk”, twitterde de auteur terug. Vooral omdat een boek van bits en bytes goedkoper is om te maken dan zo’n ding van papier. Maar bange uitgevers houden de prijzen van ebooks kunstmatig hoog om zo een eeuwenoud verdienmodel te redden. Het lukt ze voorlopig goed. Ik reken regelmatig 15 euro af voor een boek uit de iBookstore. Van harte gefeliciteerd met deze kortetermijnstrategie, denk ik dan. Geniet er nog maar even van. Want binnenkort komt webgigant Amazon de boel opschudden in Nederland.

‘Begin volgend jaar openen we onze Europese uitgeverij’, mailde Amazon-topman Jeff Bezos woensdag rond. Amazon is een verschrikkelijke concurrent, weten Amerikaanse uitgevers, want de uitgeverij hoeft voorlopig geen cent te verdienen aan haar boeken. Het enige wat het monster uit Seattle wil, is haar tablet – de Kindle – aan de man brengen. Dus stopt Amazon miljoenen in het opzetten van de ideale digitale boekenwinkel.

In 2007 bracht Amazon de Kindle op de Amerikaanse markt. „Bestsellers kosten bij ons nog maar een tientje”, kondigde Bezos aan. Amerikaanse uitgevers werden gek. Als ebooks zo goedkoop worden, koopt niemand meer dure, papieren boeken. Amazon gaf 3 dollar toe en kwam in de zomer van 2011 met een nieuwe manier om de dinosaurussen op de knieën te krijgen: een eigen uitgeverij. Want als Amazon bestsellerauteurs onder haar hoede heeft, kan ze naar hartelust stunten met hun boeken.

En dus trok Amazon schrijvers als de schreeuwerige zelfhulpgoeroe Tim Ferriss aan. Vorige week kwam zijn nieuwe boek uit, The Four Hour Chef. Hij verkocht er meteen 60.000. En dat terwijl Amerika’s grootste boekenwinkels de boeken van Amazons uitgeverij weigeren te verkopen!

Ferriss greep die boycot aan als excuus voor allerlei slimme lezersacties. Koop 25 exemplaren van The Four Hour Chef en je krijgt er een gratis Kindle bij. Koop je er 4.000? Sterspreker Ferriss komt gratis een praatje houden op je conferentie. Ferris is een hosselaar, en bij Amazon zijn ze daar heel blij mee. „We zoeken schrijvers die op een nieuwe manier contact hebben met hun lezers”, zegt Bezos.

Doordat Amazon uitgeverijen buitenspel zet, kan ze haar auteurs meer betalen en haar lezers minder vragen. Het werkt: van de honderd best verkochte boeken op de Kindle, kwamen er vorige maand al dertien uit eigen stal. Nederlandse uitgeverijen moeten zich op die nieuwe verhoudingen voorbereiden. Amazon zal eerst wel de Spaanse en Britse markt willen veroveren, maar klopt dan in ons boekminnende landje aan. Zit je klaar voor hun telefoontje, Arie?