Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Schippers scherpt beveiliging persoonsgegevens aan

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers komt nog dit jaar met een nieuwe wet waarin regels over beveiliging van persoonsgegevens worden aangescherpt. Dat kondigde ze gisteravond aan in Nieuwsuur, waar ze te gast was om te reageren op commotie die is ontstaan over de opvolger van het elektronisch patiëntendossier (EPD).

De bewindsvrouw zei over het Landelijk Schakelpunt (LSP) dat het systeem aan de laatste veiligheidsstandaarden voldoet, maar dat ze zich net als veel anderen nog wel zorgen maakt over de veiligheid. “Een huis kan nog zo goed beveiligd zijn, maar een inbreker kan altijd proberen om erin te komen.”
Schippers wil daarom voor de kerst met een nieuwe wet komen waarin de veiligheidsnormen worden aangescherpt. Zo moeten mensen in het nieuwe systeem expliciet toestemming geven wie inzage mag krijgen in hun dossier. Ook moet het mogelijk worden dat ze hun eigen dossier inkijken.

Zelf zou Schippers meedoen aan de opvolger van de EPD, zei ze in Nieuwsuur.

“Omdat ik helaas gezien heb hoeveel fouten er gemaakt worden met medicatie. Ik vind het een veilig gevoel als verschillende artsen van elkaar weten welke medicijnen ze voorschrijven.”

Het Landelijk Schakelpunt bevindt zich in zwaar weer. Een meerderheid van de Tweede Kamer is niet overtuigd van de veiligheid van het systeem en van de garanties voor de privacy van de patiënten. De belofte van de organisatie achter het LSP, VZVZ, dat aanvankelijk gekozen wordt voor een regionale opzet heeft die zorgen niet weg kunnen nemen.