Oude rot moet Goddelijke Kanaries aan titel helpen

Luiz Felipe Scolari is gisteren gepresenteerd als de nieuwe bondscoach van Brazilië. Woensdag was de komst van de 64-jarige Scolari al uitgelekt. Hij is de opvolger van de vorige week ontslagen Mano Menezes.

De oude rot Scolari moet Brazilië over twee jaar in eigen land de zesde wereldtitel bezorgen. ‘De Goddelijke Kanaries’ wonnen voor het laatst een WK in 2002, onder leiding van Scolari en met dank aan twee goals in de finale tegen Duitsland van oud-PSV’er Ronaldo.

De afgelopene twee eindronden werd Brazilië in de kwartfinales uitgeschakeld – op het WK van 2006 door Frankrijk en in 2010 door Nederland. Het gastland is traditioneel vrijgesteld van het spelen van een kwalificatietoernooi en automatisch geplaatst. Het toernooi om de Confederations Cup, de generale repetitie voor het WK, is volgende zomer dan ook de eerste, echte test voor Scolari. De loting van dit minitoernooi vindt morgen in Brazilië plaats.

Scolari wordt als bondscoach geassisteerd door een andere trainer die met Brazilië wereldkampioen werd: teammanager Carlos Alberto Parreira. Hij won als bondscoach het WK in 1994, de eerste trofee na 24 jaar. Met dank aan topscorer en oud-PSV’er Romario.

Na het behalen van de wereldtitel met Brazilië in 2002 werd Scolari bondscoach van Portugal, waarmee hij in 2004 de finale van het EK haalde. Op het WK in 2006 werd de halve finale bereikt. Scolari is met Guus Hiddink de enige bondscoach die met twee verschillende landenteams de halve finale van een WK bereikte.

Na zijn Portugese periode werd Scolari clubcoach van Chelsea, waar hij volgens goed gebruik in Londense voetbalkringen na een jaar op straat stond. Dit najaar werd hij ontslagen bij de Braziliaanse club Palmeiras.