Ook de NMa stemt in met Murdochs overname van Eredivisie Live

Beeld uit AZ - Feyenoord van afgelopen zondag. De uitzendrechten van de Eredivisie mogen ook wat betreft de NMa naar Rupert Murdochs FOX-netwerk.
Beeld uit AZ - Feyenoord van afgelopen zondag. De uitzendrechten van de Eredivisie mogen ook wat betreft de NMa naar Rupert Murdochs FOX-netwerk. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

FOX, het televisienetwerk van Rupert Murdoch, mag een meerderheidsbelang in Eredivisie Live nemen. In augustus gingen de clubs en de KNVB daar al mee akkoord, nu heeft ook de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) ingestemd.

In augustus kwam naar buiten dat Murdoch de live-uitzendrechten van voetbalwedstrijden in de eredivisie van Eredivisie Live zou kopen. Voor naar verluidt meer dan een miljard euro zou Murdoch de uitzendrechten van de komende dertien seizoenen en de miljoenenschuld van Eredivisie Live overnemen.

Volgens Alex Tielbeke, directeur van Eredivisie Media & Marketing, is de instemming van de NMa erg goed nieuws. Hij zegt tegen ANP:

“We zijn blij dat de samenwerking tussen EMM en Fox nu echt van start kan gaan. De overeenkomst betekent een stevige injectie voor het Nederlandse voetbal, hetgeen goed nieuws is voor de clubs maar zeker ook voor de fans.”

Blijven de samenvatting bij de NOS?

Hoe het voetbal straks de huiskamer binnenkomt, ligt nog niet helemaal vast. De partijen bekijken momenteel of er een extra zender voor ingericht wordt. Het zou goed kunnen dat de betaalzender Eredivisie Live verder gaat onder de vlag van Sky en - net als Sky-zenders in het buitenland - ook andere sporten gaat uitzenden.

De NOS heeft een contract voor de samenvattingen dat op 1 juli 2014 afloopt. Zij zeiden in augustus dat ze de traditie van ‘zeven uur met het bord op schoot’ waardevol vinden, maar ook dat ze bang zijn meer te moeten betalen voor minder voetbal nu Murdoch aan de andere kant van de onderhandelingstafel zit.

Vandaag zei directeur Jan de Jong dat de NOS wat hem betreft de samenvattingen ook na 2014 blijft uitzenden:

“De NOS proeft en hoort dat er nog een kans is. We zitten nog in de wedstrijd en willen proberen te scoren. Maar we gaan niet onrealistisch bieden, want er zijn ook bezuinigingen.”

Het zou ook kunnen dat Murdoch ervoor kiest de samenvattingen vanaf 2014-2015 zelf uit te zenden. Hij moet dat dan wel doen op zondagavond op een open zender, zo is wettelijk vastgelegd.

    • Peter Zantingh