Politie ontruimt tentenkamp en vraagt asielzoekers vrijwillig te vertrekken

AMSTERDAM - Schermutselingen met de politie bij het tentenkamp van de uitgeprocedeerde asielzoekers aan de Notweg. Op last van de gemeente en met goedkeuring van de rechter ontruimt de politie het kamp, waar sinds eind september uitgeprocedeerde asielzoekers uit protest tegen hun uitzichtloze situatie verblijven. ANP MARCEL ANTONISSE Demonstranten verhinderen de politie om over te gaan tot ontruiming van het tentenkamp in Amsterdam. Foto ANP / Marcel Antonisse

De politie heeft vanochtend het Amsterdamse tentenkamp aan de Notweg ontruimd en de asielzoekers gevraagd om het kamp alsnog vrijwillig te verlaten. Zo’n 95 asielzoekers zijn gefouilleerd en gefotografeerd en meegenomen naar het politiebureau. Daar wordt gekeken wie in vreemdelingenbewaring moet. Enkele asielzoekers zijn vrijwillig vertrokken.

De ongeveer 140 uitgeprocedeerde asielzoekers die sinds september in het tentenkamp bivakkeerden, moesten om uiterlijk 07.00 uur vertrokken zijn, anders werd het kamp ontruimd en werden ze opgepakt en in vreemdelingendetentie gezet.

Bartho Boer, hoofd bestuursvoorlichting van de gemeente Amsterdam:

Twitter avatar barthoboer Bartho Boer De demonstranten die meegenomen worden met de bus worden naar een politiebureau gebracht. #Notweg
Twitter avatar barthoboer Bartho Boer Er is begonnen met het meenemen van de demonstranten. De sfeer is rustig. Schatting is dat de groep uit circa 95 mensen bestaat. #Notweg

Politie vraagt asielzoekers vrijwillig te vertrekken

Onze verslaggever Bas Blokker is ter plaatse. Om 09.00 uur meldde hij:

“Rond vier uur vannacht hebben zich hier demonstranten van anarchistische groeperingen uit de stad verzameld. Het aantal demonstranten groeide langzaam uit tot zo’n honderdvijftig man. Ze stonden ingehaakt voor het hek, om te verhinderen dat de politie het kamp kon ontruimen. De demonstranten hebben aangegeven dat ze niet wilden vechten. Dit op uitdrukkelijk verzoek van de asielzoekers, die geen banden hebben met de demonstranten, en ook hun reserves hadden over deze actie. De asielzoekers die ik heb gesproken zeggen zelf vooral dat dit beter snel voorbij kan zijn. Ze zijn nu al klaar met deze dag. Ze weten ook niet wat hen te wachten staat hierna.

De politie heeft vanochtend één voor één de demonstranten bij het hek weggehaald. Nu is het terrein leeg, op de asielzoekers na. De politie heeft hen zojuist gevraagd alsnog vrijwillig te vertrekken. Als ze dat niet doen worden ze door de politie meegenomen.”

Rond 06.00 uur waren de asielzoekers in het kamp hun bagage aan het pakken, meldde persdienst Novum. Politie was toen al wel aanwezig op het kamp, maar ondernam nog geen actie.

Aanwezige media twitterden eerder vanochtend foto’s vanaf het terrein:

Eerder liet een Somalische woordvoerder van de groep weten dat de groep niet vrijwillig zou vertrekken, maar wel vreedzaam zou meewerken aan de ontruiming. “Hoe de politie reageert, is echter afwachten”, voegde hij daaraan toe.

Het merendeel van de asielzoekers liet eerder weten in te gaan op het aanbod van burgemeester van Amsterdam Eberhard Van der Laan (PvdA) om hen dertig dagen onderdak te bieden zonder dat zij mee hoefden te werken aan de terugkeer naar hun thuisland. Gisteren vertrok een tiental asielzoekers, maar keerde bij het zien van de opvang terug uit ontevredenheid over de locatie.

Volgens Jo van der Spek van Migrant 2 Migrant ging het om nachtopvang waar per locatie maximaal vijf personen van de groep konden verblijven en is dat niet wat Van der Laan de asielzoekers had beloofd. Bij het kamp zijn vanochtend zo’n honderd sympathisanten aanwezig die de asielzoekers willen steunen en ‘passief verzet’ bieden, laat Van der Spek weten.

De rechter bepaalde woensdag dat de gemeente het tentenkamp aan de Notweg mag ontruimen. De uitgeprocedeerde asielzoekers verblijven in het kamp omdat zij vinden dat het niet veilig is om naar hun thuisland terug te keren.

    • Marije Willems