NMa: Fox mag duels eredivisie uitzenden

Het Amerikaanse tv-netwerk Fox mag definitief een meerderheidsbelang nemen in Eredivisie Live. Daarmee heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) ingestemd.

Dit hebben alle partijen vandaag bevestigd. Met de deal zou een bedrag van ongeveer één miljard euro zijn gemoeid. De achttien voetbalclubs en de KNVB hadden al eerder met het bod ingestemd.

Volgens de NMa heeft de overname geen gevolgen voor de live-uitzendingen, maar zal het vooral geld opleveren voor de voetbalclubs. NMa-bestuurslid Henk Don tegen de NOS: „De eredivisieclubs zullen tot 2025 jaarlijks 80 miljoen ontvangen, een forse investering in het Nederlandse voetbal.”

Het is nog niet bekend of de nieuwe zender van de Australische mediamagnaat Rupert Murdoch ook de samenvattingen van de eredivisiewedstrijden gaat uitzenden. De NOS heeft die rechten tot 1 juli 2014.

De kans bestaat dat Eredivisie Live daarna zelf de samenvattingen gaat uitzenden. Dat moet dan volgens de wet op zondagavond op een open zender gebeuren. Volgens de NMa geldt dit voor maximaal zes jaar. Daarna mogen de televisiekanalen weer meedingen naar de voetbalrechten. De NMa verwacht dat de concurrentie tussen televisiekanalen hierdoor zal toenemen.

Fox International Channels maakt deel uit van een internationaal gezelschap van sportzenders in onder meer Noord- en Zuid-Amerika, Azië en ook in Europa. Het bedrijf van Murdoch maakte afgelopen zomer bekend dat het een belang van 51 procent verwerft van Eredivisie Media & Marketing (EMM).

Alex Tielbeke, directeur van EMM, is opgetogen over het besluit van de NMa. „We zijn blij dat de samenwerking nu echt van start kan gaan. De overeenkomst betekent een stevige injectie voor het Nederlandse voetbal, hetgeen goed nieuws is voor de clubs maar zeker ook voor de fans”, luidt de persverklaring van EMM.