Nico Vijsma veroordeeld tot twee jaar celstraf

Nico Vijsma (75) is gisteren door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot twee jaar cel voor zijn rol in de zogeheten vastgoedfraude.

De rechtbank acht bewezen dat Vijsma zich schuldig heeft gemaakt aan verduistering, valsheid in geschrifte, witwassen en lidmaatschap van een criminele organisatie.

De rechtbank heeft met de strafmaat rekening gehouden met de leeftijd van Vijsma en het feit dat hij vorig jaar ernstig ziek was. Bij Vijsma werd darmkanker geconstateerd, maar na een aantal operaties werd hij genezen verklaard.

Het Openbaar Ministerie had vijf jaar cel geëist. Hoofdverdachte Jan van Vlijmen werd vorig jaar veroordeeld tot vier jaar cel. De zaak draaide om fraude met vastgoed van Bouwfonds en het Philips Pensioenfonds.

Vijsma was door zijn neef Jan van Vlijmen bij Bouwfonds aangetrokken als adviseur en personeelscoach. Hij hield sessies met werknemers, zodat ze beter in hun vel zaten, organiseerde feesten, maar ging ook met wethouders praten om hen ervan te overtuigen dat bijvoorbeeld een grondpositie naar Bouwfonds moest gaan.

Zelf omschreef Vijsma zijn rol bij Bouwfonds in een interview met deze krant als trekken, duwen, opschudden en overtuigen. „Je hebt zitten kloten. Je begrijpt er geen reet van. Als je nu niet heel gauw opschiet, flikker ik je eruit.”