Meldpunt voor seksueel misbruik Joodse kinderen

Na katholieken komen ook Joden met een meldpunt voor slachtoffers van seksueel misbruik in eigen instellingen. De hulplijn is een initiatief van Joods Maatschappelijk Werk (JMW) en het in oorlogstrauma gespecialiseerde Sinai Centrum.

Onder het motto ‘Seksueel misbruik, je neemt het je hele leven mee’ doen de organisaties deze week in het Nieuw Israelietisch Weekblad een oproep aan geloofsgenoten om hun ervaringen te delen.

Onderzoek naar voormalig rector Amsterdamse Maimonides Lyceum

Het NIW deed de afgelopen maanden onderzoek naar een voormalig rector van het Amsterdamse Maimonides Lyceum. Hij stapte in 1971 op wegens een ontuchtzaak die de school nooit naar buiten heeft gebracht. Een van zijn andere slachtoffers zegt in de Joodse weekblad:

“Alles wijst er op dat er tientallen slachtoffers voor en na mij zijn geweest. Vele andere mannen moeten kampen met de gevolgen van het misbruik van deze man.”

Vorige week deed een ouder van een leerling van Joods Kindercentrum Simcha in Amsterdam melding bij het Meldpunt Kindermishandeling van ‘ongewenste seksuele handelingen’. Afgelopen zomer werd een leraar van de orthodox-Joodse school het Cheider om dezelfde reden geschorst – het onderzoek naar hem loopt nog.

Slachtoffers misbruik nooit dupe instelling

Opperrabbijn Binyomin Jacobs, die zich hard maakte voor het meldpunt, zegt:

“Slachtoffers van seksueel misbruik mogen nooit de dupe worden van een instelling die de eigen goede naam wil beschermen.”

De hulplijn wordt vijf dagen per week tijdens kantooruren bemand door twee maatschappelijk werkers van JMW. Zij hebben een speciale training gehad van kennis- en adviesbureau Movisie, dat ook betrokken was bij de Commissie Samson, die onderzoek deed naar seksueel misbruik in de jeugdzorg.

Het meldpunt zal gemengde gevoelens oproepen, verwacht de Joodse journalist Robert Chesal, die een boek schreef over zijn zoektocht naar de leraar die hem op zijn veertiende misbruikte. “Veel mensen redeneren: wie de vuile was buiten hangt, maakt zich kwetsbaar voor de échte vijand.”

    • Danielle Pinedo