Maak afval waardevol

Zo is recycling leuk: gooi je plastic bekertjes in een machine, en haal er een kekke plastic zegelring uit. Zes industrieel ontwerpers van de TU Delft bouwden het Perpetual Plastic Project, dat was te zien op Lowlands, de Dutch Design Week en onlangs nog tijdens de Amsterdamse Museumnacht. Aan het woord Jonas Martens van het creatief collectief Better Future Factory.

Wat is het PPP?

„Het bewijs dat het mogelijk is om naar een circulaire economie te gaan. Met behulp van een simpele installatie kun je plastic bekertjes omvormen tot 3D-prints. Zelfs voor leken is het in één klap duidelijk wat recycling is.

Het proces bestaat uit verschillende stappen. In de eerste stap worden de gebruikte bekertjes gewassen en gedroogd. Daarna gaan deze de met de hand aangedreven shredder in. Vervolgens worden de plastic snippers via een wormwiel samengeperst, verwarmd en door een gaatje geperst. Zo ontstaat er een plastic draad. Die draad gaat in de 3D-printer, die er een zegelring of iets anders van maakt. De 3D-printer is van Ultimaker, een Nederlandse fabrikant.”

Waarom?

„Onze grote droom, of doel, is het gebruiken van de plastic soep in de oceanen voor 3D-printen. Je moet van afval iets maken wat waarde heeft. Nu is afval alleen maar irritant. Als het een ruilmiddel wordt, dan kunnen we er iets mee. Het PPP maakt van afval bijvoorbeeld een sieraad.”

Kun je allerlei plastic in het PPP gooien?

„Dat zijn we nu aan het testen. We weten dat de machine het biologisch afbreekbare PLA, polyactide aankan. Maar op de Museumnacht bleek achteraf dat we per ongeluk twee soorten plastic door elkaar heen hadden gebruikt. Dat ging ook. We willen nu meer tijd aan dit soort vragen besteden.”

Waar betalen jullie dit van?

„Eeh, ja. Tot nu toe verdienen we er nog niet veel aan, het is een uit de hand gelopen hobby. We hebben gemerkt dat er veel interesse is om onze machine in te zetten op evenementen of te gebruiken voor educatieve doeleinden. Bovendien kunnen festivalorganisatoren met onze machine heel goed recycling bevorderen.”

Op de website www.perpetualplasticproject.com staat meer informatie over de machine, events, filmpjes en foto’s.