Lagere straffen in de Groningse hiv-zaak

Volgens het gerechtshof staat niet vast dat de slachtoffers in de Groningse hiv-zaak hun besmetting hebben opgelopen door injecties met besmet bloed.

Rotterdam. Het gerechtshof in Arnhem heeft de twee verdachten in de Groningse hiv-zaak veroordeeld tot acht en vijf jaar gevangenisstraf voor poging tot zware mishandeling. Peter M. en Hans J. hebben tijdens seksfeesten tussen 2005 en 2007 vier slachtoffers geïnjecteerd met hiv-geïnfecteerd bloed.

Het was de tweede keer dat de zaak in hoger beroep diende. Eerder kregen de twee hogere straffen opgelegd. Zij werden toen veroordeeld tot twaalf en negen jaar cel voor zware mishandeling.

Het hof oordeelde gisteren echter dat onvoldoende kan worden bewezen of de injectie met het besmette bloed de oorzaak is van de hiv-besmetting van de slachtoffers. De slachtoffers hadden op seksfeesten vaak onbeschermde seks. Het moment van besmetting kan niet worden vastgesteld, aldus het gerechtshof in Arnhem.

De Groningse hiv-zaak kwam aan het licht toen meerdere mannen uit Groningen in 2006 bij de politie meldden dat ze op een seksfeest waren bedwelmd en geïnjecteerd met hiv-besmet bloed. De slachtoffers werden tussen 2004 en 2006 benaderd via chatboxen, maar soms ook van straat geplukt.

Omdat de beide verdachten al meer dan vijf jaar hebben vastgezeten, hoeven ze niet meer de gevangenis in. Novum