Kortkolom kunst

Dr. Dre is best betaalde muzikant van 2012

Rotterdam. Dr. Dre was tot nu toe in 2012 de best verdienende artiest in de muziekwereld. De rapper voert de jaarlijkse lijst van het Amerikaanse zakenblad Forbes aan met een jaarinkomen van 110 miljoen dollar. Het nieuwe album van Dr. Dre laat al dertien jaar op zich wachten, maar hij verdiende nog goed aan de verkoop van zijn oude albums, productiewerk en optredens. Het meest geld haalde hij binnen met zijn populaire lijn koptelefoons Beats By Dr. Dre. De tweede plek in de lijst van Forbes is voor Pink Floyd muzikant Roger Waters. Hij dankt zijn jaarinkomen van 88 miljoen dollar vooral aan zijn tournee ‘The Wall Live’, waarin hij alle nummers van het legendarische Pink Floyd-album speelt. Elton John staat met tachtig miljoen dollar op de derde plaats. U2 moest het stellen met twee miljoen minder. Take That verdiende 69 miljoen dollar.(Novum)

Cervantesprijs voor Caballero Bonald

Madrid. De Spaanse dichter José Manuel Caballero Bonald krijgt dit jaar de Cervantesprijs. De prijs, die is vernoemd naar de schrijver Miguel de Cervantes Saavedra, is de meest prestigieuze literaire onderscheiding in het Spaanse taalgebied. De 86-jarige José Manuel Caballero Bonald krijgt de prijs voor de invloed die hij met zijn oeuvre heeft gehad op de rijkdom van de Spaanstalige literatuur. Er is een bedrag van 125 duizend euro aan verbonden. In Nederland verscheen van hem vorig jaar de roman De familie Romero.(Novum)

Brief van Vincent van Gogh op veiling

New York. Een veilinghuis in New York veilt volgende maand een brief van Vincent van Gogh, die hij in 1890 aan Joseph en Marie Ginoux schreef. Het koppel was eigenaar van het Café de la Gare in Arles waar Van Gogh een tijdje heeft gewoond. De waarde van de brief wordt geschat tussen de 154 tot 231 duizend euro. Het document maakt onderdeel uit van een collectie van een anonieme Amerikaanse verzamelaar. (Novum/AP)

Dirigent Jurjen Hempel debuteert bij het KCO

Amsterdam. De Nederlandse dirigent Jurjen Hempel (1961) debuteerde gisteravond bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij vervangt dirigent Nikolaj Znaider ook vanavond en zondag. (NRC)