Kortkolom economie

Japan stimuleert economie

Rotterdam. De Japanse regering pompt ruim 8 miljard euro in de economie. Dat maakte de Japanse regering vandaag bekend. Het stimuleringspakket wordt gebruikt voor diverse sectoren en is twee keer zo groot als een eerder pakket dat vorige maand werd aangekondigd. Economen bestempelden dat pakket als te klein om een noemenswaardige invloed te hebben op de Japanse economie, in omvang de derde van de wereld. Vrijdag werd ook bekend dat de Japanse industriële productie weer in de lift zit. In september kelderde de productie nog met 4,1 procent, zo blijkt uit cijfers van het ministerie van Handel. (NRC)

Dockwise wijst bod Boskalis af

Rotterdam. Het bestuur van zeetransportbedrijf Dockwise vindt het overnamebod van baggerbedrijf Boskalis te laag. Dat heeft Dockwise uit Breda gisteren na sluiting van de beurs bekendgemaakt. Het bestuur spreekt mede namens een groep beleggers die samen circa 25 procent van de aandelen van Dockwise heeft, waaronder Sankaty (10,4 procent) en Project Holland Beheer (8,6 procent). Boskalis uit Papendrecht deed begin deze week een ongevraagd bod op Dockwise van 17,20 euro per aandeel. (NRC)

‘Knot moet helft salaris inleveren’

Rotterdam. President van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot moet in een eventuele tweede termijn bijna de helft van zijn salaris inleveren. Dat schrijft de Volkskrant vandaag. Topbestuurders verdienen vanaf januari maximaal de zogeheten balkenendenorm van 187 duizend euro. Ook DNB en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vallen onder de nieuwe wet. Bestuurders mogen hun huidige salaris vier jaar behouden en bouwen het daarna in drie jaar af tot de nieuwe norm. Knot verdient nu nog 443 duizend euro. Vanaf 2017 wordt dat met extra’s en pensioen ruim 228 duizend euro. (Novum)

TNT en UPS bereid tot concessies Brussel

Rotterdam. TNT Express en het Amerikaanse UPS zijn bereid onderdelen af te stoten en diensten vrij te stellen, om zo Europese toestemming te krijgen voor hun fusie. Dat schrijven de twee vandaag in een persbericht. Details werden verder niet bekendgemaakt omdat de onderhandelingen nog lopen. De Europese Commissie maakte in oktober bezwaar tegen de in juni voorgenomen fusie. De twee zouden na de fusie te dominant worden op de Europese markt voor expresspakketten. (Novum)

Economische groei India neemt af

Rotterdam. De groei van de Indiase economie is in de maanden juli, augustus en september teruggezakt naar 5,3 procent, het laagste punt in drie jaar tijd. India heeft moeite met het implementeren van hervormingen die de derde economie van Azië weer moeten stimuleren. Het consumentenvertrouwen en de investeringen in het land blijven teruglopen onder invloed van een zwakke munt, hoge inflatie en rente en een onzeker politiek klimaat. (AP)