Kortkolom buitenland

Dichter Qatar krijgt levenslange celstraf

Doha. Een rechtbank in Qatar heeft een een lokale dichter gisteren tot levenslang veroordeeld wegens kritiek op de emir en het aanzetten tot een opstand. In zijn gedichten prees Mohammed Ibn al-Dheeb al-Ajami de opstanden in de Arabische wereld die leidden tot de val van vier leiders, vaak met steun het kleine, olierijke Golfstaatje. Maar hij kritiseerde ook de absolute monarch van Qatar. Het vonnis leidde woede bij mensenrechtenorganisaties. De directeur Midden-Oosten van Amnesty International zei: „Het is betreurenswaardig dat Qatar, dat zichzelf presenteert als een land dat de vrijheid van meningsuiting verdedigd, zich schuldig maakt aan een flagrante schending van dat recht”. (Reuters)

‘Akkoord tussen DSK en kamermeisje’

Rotterdam. Dominique Strauss-Kahn, voormalig hoofd van het Internationaal Monetair Fonds, heeft volgens The New York Times een financieel akkoord bereikt met het kamermeisje dat hem beschuldigde van verkrachting. De vrouw had een zaak civiele tegen hem aangespannen nadat de openbaar aanklager had besloten de strafzaak te seponeren. De inhoud van het akkoord, dat volgende week getekend zou worden, is niet bekend. Strauss-Kahn zou de vrouw vorig jaar in een hotel in New York gedwongen hebben tot orale seks. (NRC)

Bradley Manning getuigt bij krijgsraad

Fort Meade. Bradley Manning, de Amerikaanse militair die ervan wordt verdacht duizenden geheime ambtsberichten te hebben gelekt naar de website WikiLeaks, zei gisteren bij zijn proces dat hij in de eerste dagen na zijn arrestatie in een „kooi” van 2,4 vierkante meter werd vastgehouden. Hij dacht dat hij daar zou sterven. Manning, die wordt verdacht van hoogverraad, werd volledig van de buitenwereld afgeschermd en stortte psychisch al snel in. Zijn advocaten proberen een deal te sluiten met de krijgsraad over een minder zware aanklacht, waarvoor hij tot 16 jaar cel veroordeeld zou kunnen worden. (Reuters)

Zweepslagen voor koppels in Mali

Bamako. Islamitische extremisten hebben drie ongehuwde koppels zweepslagen gegeven in de Noord-Malinese stad Timboektoe. Dat hebben getuigen gisteren gezegd. „Vandaag kreeg elk van de zes personen honderd zweepslagen op een plein in Timboektoe”, aldus een getuige. Volgens de extremisten is contact tussen een ongetrouwde man en vrouw verboden onder het islamitische recht . Radicaal islamitische groepen controleren sinds april grote delen van Noord-Mali. (AFP)

Verkrachte vrouw niet vervolgd in Tunesië

tunis. Een Tunesische vrouw die in september werd verkracht door twee politiemannen, wordt niet langer vervolgd omdat ze de „publieke betamelijkheid” zou hebben geschonden in een samenzijn met haar vriend. De rechters hebben dat besloten wegens gebrek aan bewijs, zo deelden haar advocaten gisteren mee. In liberale kringen was geschokt gereageerd op het besluit de vrouw te vervolgen. (AFP)