Kortkolom binnenland

Hof verlaagt straffen in Groninger hiv-zaak

Leeuwarden. Het gerechtshof in Arnhem heeft de twee verdachten in de Groninger hiv-zaak gisteren lagere straffen opgelegd dan eerder de rechtbank in Groningen en het hof in Leeuwarden. Hoofdverdachte Peter M. kreeg acht jaar cel en Hans J. vijf jaar wegens het injecteren van zes mannen in 2005 en 2006 in Groningen met hiv-besmet bloed. Het hof vindt dit poging tot zware mishandeling. Niet vaststaat dat de gedupeerden zijn besmet door de injecties. Eerder kregen de mannen twaalf respectievelijk negen jaar cel. (NRC)

‘Van der G. eerder vrij onwaarschijnlijk’

Den Haag. Het is zeer onwaarschijnlijk dat Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, vervroegd vrijkomt. Dat bleek gisteren uit de woorden van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD). Hij zei in de Tweede Kamer niet over individuele gedetineerden te willen spreken, maar noemde „maatschappelijke onrust en een geschokte rechtsorde” als redenen iemand niet vervroegd in vrijheid te stellen. (NRC)

Onderzoeksraad: stel aanleg spitsstrook uit

Rotterdam. Er moeten geen spitsstroken meer worden aangelegd totdat meer duidelijk is over de veiligheid. Dat stelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een rapport over vrachtwagenongevallen op snelwegen. Volgens de Raad kunnen met name spitsstroken aan de rechterkant van een snelweg gevaarlijk zijn, omdat bij een beginnende file auto’s en vrachtwagens door het ontbreken van een vluchtstrook niet kunnen uitwijken. (NRC)

Rotterdam wil legale wietplantages

Rotterdam. De Rotterdamse gemeenteraad wil dat er legale wietplantages aan de rand van de stad komen, waar onder gemeentelijk toezicht softdrugs worden gekweekt. De wietplantages maken volgens GroenLinks, D66, Leefbaar Rotterdam en SP een einde aan het „tweeslachtige” softdrugsbeleid waarbij de verkoop van wiet in coffeeshops wordt gedoogd, maar de inkoop ervan verboden is. (NRC)

Politie pakt grote weboplichter op

Rotterdam. De politie heeft een internetoplichter opgepakt die mogelijk honderden slachtoffers heeft gemaakt. De 20-jarige man uit Spijkenisse bood goederen aan via internet, maar leverde ze niet. Volgens de politie heeft de man er tienduizenden euro’s mee verdiend. Ruim tweehonderd mensen zijn gedupeerd. (NRC)

’s Nachts definitief 130 km/u op brede A2

Amsterdam. Op delen van de A2 tussen Amsterdam en Utrecht mag vanaf middernacht 130 kilometer per uur worden gereden. Dat heeft minister Schultz van Haegen (Infrastructuur, VVD) bepaald. Schultz kondigde de verhoging al eerder aan. Op het verbrede wegdeel tussen Vinkeveen en Maarssen mag tussen 19.00 en 6.00 uur voortaan 130 kilometer per uur worden gereden. (Novum)