Kernreactor Petten blijft langer stilliggen wegens ‘abnormaliteit’

De kernreactor in Petten blijft na een onderhoudsstop nog even stilliggen. Onduidelijk is wat er precies aan de hand is en hoelang dit gaat duren. Foto ANP / Koen Suyk

De kernreactor in Petten blijft langer stilliggen nadat een defect in het koelwatersysteem is ontdekt. Dat heeft de exploitant, onderzoeksgroep NRG, vandaag bekendgemaakt. Volgens NRG is er geen gevaar voor de werknemers of het milieu.

De kernreactor is sinds 11 november buiten gebruik wegens een onderhoudsstop. In een kort persbericht stelt NRG dat het heropstarten van de reactor is uitgesteld vanwege een “abnormaliteit in een koelwatersysteem”. Verdere details worden niet gegeven. Een woordvoerder van NRG:

“Ik geef toe dat het een vaag persbericht is, maar op dit moment kunnen we inhoudelijk nog niet veel meer vertellen. Er lekt een minieme hoeveelheid bassin-water weg naar het primaire watersysteem van de reactor. Dit staat niet in contact met de buitenwereld, dus we kunnen wel zeggen dat er geen gevaar dreigt. We hebben nu meer tijd nodig om te onderzoeken wat er precies aan de hand is. Ook is nog niet in te schatten wanneer we de kernreactor weer kunnen opstarten.”

Mondiaal tekort medische isotopen dreigde in 2008

In 2007 werd er in Petten een lek in een leiding werd ontdekt. Tijdens groot onderhoud een jaar later werd wéér een technisch mankement ontdekt en ging de reactor een half jaar dicht. Aangezien Petten 30 tot 40 procent van alle isotopen levert aan ziekenhuizen wereldwijd, dreigde toen een mondiaal tekort.

Medische isotopen zijn zwak radioactieve stoffen die worden gebruikt voor de behandeling van kanker en voor diagnose, in het bijzonder bij kanker en hartziekten. De woordvoerder van NRG kan niet vertellen hoelang de reactor stil kan liggen voordat er een tekort dreigt. Wel is er overleg met AIPES, de Europese vereniging van bedrijven werkzaam in de nucleaire geneeskunde, om de continuïteit van het leveren van isotopen te garanderen. AIPES stemt de productieschema’s van de verschillende reactoren op elkaar af.