Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Bouw

Israël bouwt versneld huizen op de Westoever - VS: contraproductief

In november 2011 besloot Israël, als ‘vergelding’ voor de toetreding van ‘Palestina’ ook tot de versnelde bouw van woningen in nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Foto Reuters / Baz Ratner

Israël heeft toestemming gegeven voor de bouw van drieduizend nieuwe huizen op de bezette Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. De mededeling komt een dag nadat een meerderheid van de Verenigde Naties stemde voor een opwaardering van Palestina van ‘entiteit’ tot ‘staat die geen lid is’. Dat meldt AFP.

Het Witte Huis heeft het besluit van Israel ‘contraproductief’ genoemd. Het wordt zo alleen maar lastiger om Israel en de Palestijnen terug te krijgen naar de onderhandelingstafel, aldus woordvoerder Tommy Vietor.

Netanyahu: Palestijnen hoe dan ook straffen

De opwaardering geldt als een indirecte erkenning van de Palestijnse staat op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu duwt deze stap “de vrede verder weg” en zal dit “leiden tot instabiliteit”.

Vannacht zei Netanyahu dat Israël de Palestijnen hoe dan ook zal straffen. Hij zei niet hoe, maar Leonie van Nierop, onze correspondent Israël, zette eerder al enkele middelen die Netanyahu overweegt op een rijtje.

  • annulering van afspraken die eerder met de Palestijnen zijn gemaakt;
  • niet uitbetalen van belastingen die Israël voor de Palestijnse autoriteiten inhoudt;
  • sneller en meer woningen bouwen in de Israëlische nederzettingen op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever;
  • annexatie van de grote Israëlische nederzettingenblokken op de bezette Westelijke Jordaanoever
  • en zelfs omverwerping van de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

In november 2011 besloot Israël, als ‘vergelding’ voor de toetreding van Palestina ook tot de versnelde bouw van woningen in nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Toen ging het om tweeduizend woningen.