Internet Syrië plat, vluchten gestaakt

In een groot deel van Syrië zijn sinds gisteren internet en telefoonverbindingen afgesloten. Ook zijn na aanvallen van rebellen vluchten op Damascus geannuleerd.

Het Syrische leger lanceerde gisteren een groot tegenoffensief ten oosten van de hoofdstad Damascus. Rebellen hadden met name de toegangswegen tot de internationale luchthaven afgesneden. Strijders zeiden mortiergranaten op de landingsbanen te hebben afgeschoten. Internationale luchtvaartmaatschappijen hebben gisteren de vluchten van en naar Damascus geannuleerd. De Syrische autoriteiten meldden ’s avonds dat de grote weg naar het vliegveld weer „veilig” was, maar ook vanochtend werden vluchten naar Damascus geannuleerd.

De Syrische oppositie en de Amerikaanse regering beschuldigden het regime er gisteren van verborgen voor de buitenwereld een „slachtpartij” voor te bereiden, nadat internet en telefoonlijnen in een groot deel van het land waren afgesloten. De autoriteiten meldden dat de afsluiting verband hield met „onderhoud”.

Amerikaanse en Europese functionarissen zeiden dat de rebellen terreinwinst boeken en geleidelijk de machtspositie van president Assad ondermijnen. Maar ze voegden eraan toe dat de opmars tamelijk langzaam verloopt en dat de strijd nog niet op beslissende wijze in het voordeel van de opstandelingen verloopt.

De afgelopen twee weken hebben rebellen een aantal legerbases in het noorden, oosten en midden van het land veroverd. Daarbij hebben ze zwaardere wapens buitgemaakt, waaronder luchtdoelraketten. Rebellen meldden de afgelopen dagen twee gevechtsvliegtuigen en een helikopter te hebben neergehaald.

Het regime zet zijn aanzienlijke luchtmacht steeds meer in tegen de rebellen. Bij bombardementen worden echter ook veel burgers gedood. Sinds de opstand in Syrië in maart 2011 begon, zijn naar schatting meer dan 40.000 mensen om het leven gekomen. (Reuters, AP, AFP)