Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Hacker Groene Hart Ziekenhuis Gouda weer op vrije voeten

Door de kraak stonden vorige maand tientallen dossiers van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda onbeveiligd op internet. Foto ANP / Phil Nijhuis

De 26-jarige man uit Nieuwerkerk aan den IJssel die deze week werd aangehouden voor een inbraak in het computersysteem van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda is vrijdagmiddag op vrije voeten gesteld. Hij heeft een bekentenis afgelegd, laat het landelijk parket van het Openbaar Ministerie weten.

Door de kraak stonden vorige maand tientallen dossiers onbeveiligd op internet. Onder meer diagnoses, medische correspondentie, röntgenfoto’s, echo’s, scans en laboratoriumuitslagen waren door de hack inzichtelijk. Het ging om digitale versies van oorspronkelijke papieren dossiers van voor 2008.

Volgens justitie heeft de man na de inbraak kwaadaardige software achtergelaten op het computersysteem van het ziekenhuis. Hij moet zich later voor de rechter verantwoorden. Het onderzoek gaat door en richt zich ook op mogelijke andere verdachten.