Formule 1-coureur Vettel behoudt zijn wereldtitel

De FIA heeft geen reden om Sebastian Vettel te bestraffen.

rotterdam. Autosportfederatie FIA ziet geen aanleiding om een zaak te openen tegen Formule 1-wereldkampioen Sebastian Vettel. Dat maakte de FIA gisteren bekend in racemagazine Autosport. De 25-jarige Duitser van Red Bull zou zondag tijdens de Grand Prix van Brazilië Jean-Éric Vergne onjuist hebben ingehaald.

Vettel werd zondag voor de derde keer op rij wereldkampioen in de koningsklasse van de autosport. De Red Bull-coureur had aan een zesde plaats genoeg om naaste belager Fernando Alonso van zich af te houden. De Spanjaard van Ferrari finishte op het circuit van Interlagos als tweede en kwam daarmee drie punten tekort voor zijn derde titel.

Woensdag meldde Ferrari dat op beelden van de camera aan boord van de bolide van Vettel is te zien dat de Duitser Vergne inhaalde op het moment dat er met een gele vlag werd gezwaaid, wat verboden is. De Italiaanse renstal vroeg de FIA donderdag om uitleg.

Op de beelden is te zien dat, nadat Vettel de Toro Rosso-rijder had gepasseerd, een groen licht verscheen: een teken dat rijders elkaar weer mogen inhalen. Daarvoor had echter al een steward met een groene vlag gezwaaid, om aan te geven dat de gelevlagsituatie was opgeheven.

Volgens de FIA-regels geldt dat als een groene vlag wordt getoond voor een groen licht, de groene vlag telt. De FIA beoordeelde Vettels actie als legitiem en daarom is direct na de race geen actie ondernomen. Als Vettel wel zou zijn bestraft had Alonso zich wereldkampioen mogen noemen. Novum