Filmpje Pussy Riot 'uiting van extremisme'

Een rechtbank in Moskou heeft het filmpje van de actie van punkband Pussy Riot in de kathedraal gekwalificeerd als „extremistisch” en bepaald dat het daarom van websites moet worden verwijderd.

De consequentie hiervan is dat Russische websites het filmpje binnen een maand moeten hebben weggehaald, als er geen hoger beroep is ingesteld. Het verbod is gebaseerd op een wet tegen in vage termen omschreven ‘extremisme’, die officieel vooral is gericht tegen neonazistische en terroristische groepen.Critici zeggen dat het Kremlin de wet gebruikt om tegenstanders van president Poetin de mond te snoeren.

Op het filmpje voeren leden van de band dansend en met bivakmutsen een wat ze noemen gebed tot de maagd Maria op om Poetin weg te krijgen. Twee leden van de band zijn in hoger beroep veroordeeld wegens vandalisme gedreven door religieuze haat. Een rechter in Moskou bepaalde gisteren dat de video hiervan „woorden en daden (bevat) die verscheidene sociale groepen vernedert op basis van hun geloof”. Daarom zou de video rassen- en godsdiensthaat kunnen versterken.

„Dit komt duidelijk op censuur neer, de censuur van politieke kunst”, zei Jekaterina Samoetsevitsj, een lid van de band. Zij was in eerste instantie veroordeeld, maar werd vorige maand in hoger beroep vrijgesproken. Zij wil nu tegen de uitspraak van gisteren in beroep gaan, maar waarschijnlijk wordt ze niet als benadeelde partij erkend.

Russische internetspecialisten hebben gezegd dat ook als het verbod beslag krijgt, het filmpje te zien zal blijven via internetservers in het buitenland. (AP, Reuters)